Forrás: Népszava

Az arab Külügyminiszterek Tanácsa jövő heti ülésén fogja jóváhagyni az új arab béketervet, amelynek részleteit az Arab Liga főtitkára, Amer Musza dolgozta ki, és amelyet a Biztonsági Tanács elé akarnak terjeszteni. Az arab diplomaták szerint a terv benyújtása azért szükséges, mert az eddigi elképzelések csődöt mondtak. A terv szerint a Biztonsági Tanács kezdeményezné és ellenőrizné a béketárgyalásokat, melyeknek egy éven belül kellene eredményt hozniuk. Fuad Szinjora libanoni miniszterelnök tegnap elutasította az izraeli békekezdeményezéseket és kijelentette, hogy Libanon csakis az arab béketerv alapján fog békét kötni Izraellel – s akkor is az utolsó arab állam lesz, amely ezt megteszi.

Csütörtöki jordániai sajtóértekezletén Kofi Annan, az ENSZ főtitkára elítélte az izraeli hadsereget, amiért az fürtösbombákat vetett be a Hezbollah elleni háborújában, és követeli, hogy a mentesítés végett Izrael fedje fel: hol szórt el ilyen bombákat.

Kormányválság fenyegeti Izraelt, miután a Munkapárt többsége – és végül maga a párt elnöke, Amir Perec védelmi miniszter is – Ehud Olmert miniszterelnök álláspontjával ellentétban magáévá tette azt az elvet, hogy a háborús eseményeket független, a Legfelsőbb Bíróság elnöke által kinevezett bizottságnak kell kivizsgálnia. Olmert három, egymástól független, a kormány által kinevezett bizottság megalakítását javasolja. A Munkapárt is válságban van, sokan azzal vádolják Perecet, hogy amióta elfoglalta a védelmi miniszter székét, teljesen elhanyagolta a szociális követeléseket – pedig azok voltak választási programja fő pontjai. Két vagy három képviselő máris bejelentette, hogy a legközelebbi alkalommal megmérkőzik Pereccel a pártelnöki posztért.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.