Forrás: NOL

Népszabadság * MTI * 2006. szeptember 1.

A busehri atomerőmű orosz segítséggel épül IránbanKép: REUTERS – Raheb Homavandi A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön jelentésbe foglalta: Irán nem tett eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusi felszólításának, hogy augusztus 31-ig függessze fel az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységét.

A NAÜ csak arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Mohamed el-Baradei főigazgató által összeállított jelentést csütörtökön elküldték a Biztonsági Tanácshoz, de annak tartalmát nem teszik közzé. Állítólag a jelentésből kiderül, hogy Irán két nappal ezelőtt még működtetett olyan gázcentrifugát, amely az urándúsításhoz szükséges. A NAÜ bécsi székhelyén diplomáciai forrás az MTI-nek azt mondta, hogy a jelentés negatív tartalmú Iránra nézve.

A BT július utolsó napján elfogadott határozatában tegnapig adott időt Iránnak az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenység felfüggesztésére. Ellenkező esetben a testület büntető jellegű gazdasági és diplomáciai intézkedéseket fontolhat meg a perzsa állammal szemben.

Az iráni ENSZ-nagykövet már a határozat elfogadásának a napján elutasította a BT követelését, jóllehet ez az első olyan ENSZ-határozat, amely már jogilag kötelező követeléseket támaszt, és amely szankciók mérlegelésével fenyeget. Azóta több iráni vezető is leszögezte: Teherán nem mond le az urándúsításról, és nem is függeszti fel azt. A BT határozatában ugyanakkor rögzítették azt is, hogy a szankciókról a testületnek újabb határozatban kell majd dönteni, hangsúlyozva ezzel, hogy automatikusan nem rendelhetnek el megtorló intézkedéseket Irán ellen.

A NAÜ mindeddig nem talált bizonyítékot titkos fegyvergyártó programra, de megállapította, hogy Teherán nem működik együtt teljes mértékben a NAÜ-vel, nem ad megnyugtató választ programja minden részletével kapcsolatban.

George W. Bush amerikai elnök tegnap sokadszor figyelmeztette Iránt, hogy “Teherán súlyos következményekkel nézhet szembe, ha nem hagy fel atomprogramjának érzékeny elemeivel”. Az amerikai sajtó egy ideje az esetleges légi csapások kivitelezhetőségéről ír. Izraeli források is arra utalnak, hogy szükség esetén az ENSZ BT megkerülésével, “egyedül kell megoldaniuk a problémát”.

Irán szerint a NAÜ jelentése azt mutatja, hogy alaptalanok az Egyesült Államok vádjai az iráni nukleáris programot illetően – ezt állította az IRNA iráni állami hírügynökség tegnap. – Általában véve, habár ezt a jelentést nem találjuk teljesen kielégítőnek, az kiderül belőle, hogy az amerikai propaganda és az Irán nukleáris programjára vonatkozó politikailag motivált vádaskodások alaptalanok és csak amerikai illetékesek hallucinációin alapulnak – mondta az iráni Atomenergia-ipari Szervezet helyettes vezetője, Mohammed Szaidi. Hozzátette: – A jelentés nem “negatív”, ezért folytatódnak Iránban “a kutatás keretei között zajló dúsítási műveletek, a NAÜ felügyelete alatt” – tette hozzá. Szerinte a jelentés egyúttal azt mutatja, hogy az iráni nukleáris program körüli vita megoldható a NAÜ-n belül, s nem utal arra, hogy Teherán atombomba előállítására törekedne.

Comments are closed.