Forrás: Magyar Hírlap

Mahmud Ahmedinedzsad sajtóértekezletet tartott Teheránban

Vitassuk meg élőben a televízióban a világ ügyeit – javasolta az iráni elnök George W. Bushnak.

Washington szerint Irán csak az időt húzza, és eltereli a figyelmet a lényegről, hogy atomfegyvert akar (fotó: Reuters – Raheb Homavandi)

Mahmud Ahmedinedzsad sajtóértekezletet tartott Teheránban, két nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megszabott határidő lejárta előtt. A BT kikötötte, hogy Iránnak augusztus 31-ig fel kell függesztenie urándúsító tevékenységét, különben szankciókkal kell számolnia.

Ahmedinedzsad egy szóval sem tett említést a határidőről, azonban félreérthetetlenül közölte: senki sem állíthatja meg Iránt, amelynek joga van a békés célú atomprogramhoz. A világ azt gyanítja, hogy Teherán végső célja az atomfegyver előállítása, amelyhez az első lépés az urándúsítás.

Az iráni elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy visszaélnek különleges előjogaikkal, s a világ minden bajának eredőinél jelen vannak. Kifogásolta, hogy ez a két ország vétójoggal rendelkezik a BT-ben. „Talán nincs itt az ideje, hogy a nemzetközi kapcsolatok is a demokrácián és a nemzetek egyenlő jogain nyugodjanak?” – kérdezte Ahmedinedzsad. Mint mondta, a BT-t a nemzetközi biztonság megóvására hívták életre, ám ha az amerikaiak és a britek vétóznak, nincs hová menni panaszra.

Ahmedinedzsad szerint elmúltak már azok az idők, amikor bárki eszközként használhatja a BT-t és kényszerítsen általa más országokat. Közölte, hogy Irán a maga választotta úton jár, nem hajlandó leállítani az urándúsítást, mert senki sem korlátozhat egy másik országot saját képességeiben. Világosan értésre adta, hogy ezt közölni fogja Kofi Annan ENSZ-főtitkárral is, amikor utóbbi – a tervek szerint szombaton – Teheránba látogat. Kijelentette, hogy Irán nemzetközi jogaival élve törekszik az atomenergia békés célú felhasználására.

Az iráni államfő nyílt, élő televíziós vitára hívta ki George W. Bush amerikai elnököt. Szerinte a világ dolgairól kellene beszélniük, feltéve, ha az adást nem cenzúrázzák – különösen nem Amerikában.

Sajtóértekezletén szólt Izraelről is. „Mi volt az elmúlt hatvan évben a vérengzések, bűncselekmények, konfliktusok gyökere” – kérdezte Izrael 1948-as megalakítására utalva.

A BT öt állandó tagja közül három – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – hatékony intézkedéseket akarnak Iránnal szemben az urándúsítás leállítása érdekében. A másik két tagállam, Oroszország és Kína, azonban ellenzi a Teherán elleni szankciókat, és kizárólag a tárgyalásokat tartja alkalmasnak a probléma megoldására. Kockán forog tehát a BT tekintélye és határozatainak súlya is.

MH

Comments are closed.