Forrás: Híradó

A legtöbb mozit idehaza még nem vetítették

Az Odessza!, Odessza!, című francia-izraeli, az Utazás Jeruzsálembe cimű bolgár-német, A zsidónegyed című magyar, az Örökre a tiéd című norvég, valamint az Élj és legyél című francia-belga-izraeli filmet vetíti az Erzsébet körúti Örökmozgó Filmszínház a Zsidó Nyári Fesztiválon, s az alkotások zöme most először lesz látható Magyarországon.

A sorozat szeptember 1-jén, pénteken este az Urlicht (Ősfény) című magyar kisjátékfilmmel kezdődik, amelyet Groó Diana rendezett. Főszereplője, Adél álmában nagynénjével, Mally nénivel és soha sem ismert családtagjaival utazik Auschwitz felé.

Ezen az estén láthatják az érdeklődők az Örökre a tiéd (Forever Yours) című norvég filmet, amelynek Monica Csango a rendezője. Az egykori munkaszolgálatos nagypapa – akinek eltűnése családi titok -, egy fénykép szerint évtizedekkel később Indiában bukkant fel. A Norvégiában élő, magyar származású unoka, Monica Csango, Indiáig megy, hogy tisztázza a különös történetet.

Az Odessza! Odessza! az Izraelben született és Párizsban nevelkedett Michale Boganim rendezőnő alkotása. Odesszából származó orosz zsidók sorsát követi három különböző országban. A több díjjal kitüntetett filmben vallomások hallhatók a vándorlásról, a diaszpóra-létről. Mint az egyik szereplő megfogalmazza: “Odesszában zsidók voltunk, Izraelben oroszok”.

Szeptember 2-án, szombaton először az Utazás Jeruzsálembe című bolgár-német filmet vetítik, amelynek rendezője Ivan Nicsev a bolgár filmművészet kiemelkedő alkotója. Két német-zsidó gyermeket 1942-ben nagybátyjuk Palesztinába akar juttatni. A nagybácsi halála miatt a gyerekek Szófiában maradnak pénz, nyelvtudás nélkül. Bolgár vándorszínészek segítségével kerülnek fel végül egy Palesztinába tartó hajóra.

A mozi galériáján vetítik a Zsidónegyed című, ötrészes magyar dokumentumfilmet, Ocsenás Tamás munkáját. A film kutatók, szakértők segítségével, korabeli fotókon, dokumentumokon keresztül mutatja be a budapesti zsidó negyed történetét a 16. századtól.

Ugyancsak szombaton látható az Élj és legyél című francia-belga-izraeli film. Radu Mihaileanu – az Életvonat rendezője – filmjében azt dolgozta fel, amikor a Moszad, az izraeli titkosszolgálat amerikai segítséggel szudáni menekülttáborokból több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves keresztény főhőst édesanyja juttatja Izraelbe, ahol egy szefárd család örökbe fogadja, de a gyerek attól retteg, hogy kiderül származása.

Vasárnap ismét látható az Odessza, Odessza és az Urlicht című film.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.