Forrás: Népszava

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Amír Perec védelmi miniszter tegnap egyaránt leszögezte, hogy Izrael elsőrendű fontosságot tulajdonít a Hezbollah által elrabolt katonák sorsának és amíg nem bocsátják őket szabadon, Tel-Aviv nem szünteti meg Libanon légi és tengeri blokádját – habár humanitárius megfontolásokból lehetővé teszi bizonyos árucikkek szállítását.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár tegnap azt mondta az elrabolt izraeli katonák hozzátartozóinak, hogy nem erősítheti meg a híreket, miszerint egészségi állapotuk jó, de benyomása szerint nincs ok kételkedni abban, hogy életben vannak. Beismerte, hogy Libanonban nem kapott egyértelmű tájékoztatást a túszokról és azt sem tudta elérni, hogy a Vöröskereszt képviselői találkozhassanak velük. Biztosította a katonák hozzátartozóit, hogy továbbra is mindent megtesz szabadon bocsátásukért.

Annan nyilvánosan hangoztatott tiltakozásai ellenére, az ENSZ megfigyelői hallgatólagosan tudomásul veszik a libanoni blokád tényét – sőt, a libanoni kormány sem igazán ellenzi, mert tudja, hogy egyelőre csak a blokád képes meggátolni a fegyvercsempészés folytatását a Hezbollahnak, márpedig a Hezbollah újrafegyverzése a libanoni kormány érdekeivel is ellentétes.

Kofi Annan kijelentette, hogy az ENSZ megfigyelők jelentései szerint Izrael követi el a tűzszünet megsértésének többségét. Az izraeli vezetők ezt azzal magyarázzák, hogy az izraeli akciók a fegyvercsempészést, valamint az elrabolt izraeli katonák Libanonból való kiszöktetését hivatottak meggátolni.

Gázában tevékenykedő nemzetközi tényezők állítása szerint Izrael habozó álláspontja gátolja a két hónapja Gáza környékén elrabolt izraeli katona, Gilad Salit szabadon bocsátását. A Hamász és Izrael állítólag már megegyezésre jutottak a fogolycsere elveiről és a Hamász abba is beleegyezett, hogy az egyiptomiaknak adja át Salitot és Izrael csak azután fog palesztin foglyokat szabadon bocsátani. Izrael azonban még nem egyezett bele a megegyezés megvalósításának pontos menetrendjébe és feltételeibe. A fejleményekről tájékoztató, magukat megnevezni nem kívánó források elmondták, hogy ismerik Salit elrablóinak személyazonosságát, kapcsolatban állnak velük és megtudták, hogy “a katona egészségi állapota kiváló”. Az izraeli védelmi miniszter szóvivője cáfolta a fogolycseréről szóló elvi megegyezés hírét.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Keretes cikkek

Tisztogatások Gázában

Az izraeli hadsereg folytatta “tisztogató akcióit” Gáza térségében. Gáza Sadzsija negyedében izraeli katonák öt palesztint öltek meg. Az izraeli katonai szóvivő szerint a palesztinok fegyveresek voltak és gyanúsan viselkedtek.

Semjén Adrián

Comments are closed.