Forrás: hirszerzo.hu

Kofi Annan 11 napja a Közel-Keleten

Hírszerző információ 2006. augusztus 30. 13:48

A Libanonnal szembeni izraeli légi és tengeri blokád feloldását sürgette az ENSZ főtitkára, miután tárgyalt az izraeli miniszterelnökkel. Kofi Annan, aki a háború idején a zsidó államot vádolta “túlreagálással”, azután pedig a tűzszünet egyoldalú megsértésével, a libanoni gazdaság talpraállításával indokolta javaslatát.

Kofi Annan Ehud Olmerttel folytatott jeruzsálemi tárgyalása során megerősítette: továbbra is szükségesnek látja, hogy a zsidó állam teljesen feloldja a hetek óta tartó libanoni légi és tengeri blokádot. Az ENSZ-főtitkár szerint ugyanis “megalázó Libanonnak, hogy a zsidó állam nem hajlandó felszámolni a fennálló blokádot, amivel súlyosan sérti az ország autonómiáját is”. Olmert azonban elutasította a javaslatot.

Kofi Annan Bejrútból érkezett 11 napos közel-keleti körútjának második állomására. A diplomáciai út fő célja, hogy a Hezbollah és Izrael között megkötött tűzszünetet megerősítse, s hogy segítsen kilábalni Libanonnak a gazdasági válságból.

Az egyeztetések során Annan Izrael figyelmeztetése mellett a síita terrorszervezetnek is üzent: arra szólította fel a Hezbollahot, hogy feltétel nélkül engedje szabadon az izraeli foglyokat. Elmondása szerint az ügy előmeneteléért mindent meg fog tenni, így Libanonban tárgyalt a terrorszervezet által delegált egyik kormánytaggal is (“az a benyomásom, hogy a katonák még életben vannak” – nyilatkozta). A két foglyot július 12-én rabolták el a Hezbollah gerillái, ami egy 34 napos háborút robbantott ki Izrael és a terrorszervezet között.

A napok romjai (fotó: Hírszerző)

A megbeszélés hangsúlyos témája volt az ENSZ-erők Libanonba telepítése: Annan úgy reméli, ha az 5 ezer békefenntartó megérkezik Dél-Libanonba, Izrael végleg visszavonul majd a területről. A végleges tervek szerint 15 ezer katonát rendel majd ki a nemzetközi szervezet, a mostani 2500 helyett.

Emellett az Európai Unió 6900 plusz fő odavezénylésére is ígéretet tett, s uniós diplomaták arra szólították fel a muszlim államokat, hogy szintén járuljanak hozzá a nemzetközi csapatok teljességéhez. Mindez annak ellenére történt, hogy Izrael kifogásolja azon országok nemzetközi erőkbe történő bevonását, amelyek nem ismerik el államukat.

Az EU mégis úgy véli, hogy Malajzia, Indonézia vagy Banglades támogatása, melyek közül egyik sem áll semmiféle kapcsolatban Izraellel, nagyon fontos a nemzetközi csapatok sikerességéhez.

Olmert: előbb a 1701-es

Annan felvetésére, miszerint Izraelnek el kell hagynia Libanont ahhoz, hogy a konfliktus teljesen megszűnjön, s a gazdaság is helyreálljon, Olmert annyit mondott: “A tűzszünetet teljes egészében érvényesíteni kell”, tehát akkor tudnak visszavonulni, ha a 1701-es határozatnak megfelelően a 15 ezres UNIFIL-kontingens garantálni tudja a térség biztonságát. Korábban a zsidó állam azon az állásponton volt, hogy addig nem hajlandó elhagyni Libanont, amíg nem lesz biztosított, hogy a Hezbollah gerillái nem kapnak Szíriától folyamatos fegyver-utánpótlást.

Annak ellenére, hogy Izrael elvárná, hogy a szíriai-libanoni határt is ENSZ békefenntartók őrizzék, Libanon azon az állásponton van, hogy ezt a feladatot saját erejéből is képes elvégezni, nemzetközi csapatok segítsége nélkül. Ezt képviseli Annan is, annak ellenére, hogy a zsidó állam attól tart: a Hezbollah újra-felfegyverkezése további háborúk kirobbanhatását jelentheti.

Az izraeli elnökkel folytatott tárgyalása során Annan elismételte, hogy szerinte az elmúlt két hétben Izrael rúgta fel legtöbbször a tűzszünetet, ezért figyelmeztette a zsidó államot, hogy erre ne kerüljön sor többé. Az ENSZ-főtitkár közel-keleti útját a Hezbollahot támogató Iránban és Szíriában folytatja.

(Forrás: Washington Post, BBC, AP, Israel Insider)

Comments are closed.