Forrás: Magyar Rádió

Szombaton kezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál Budapesten – már 9-ik alkalommal. A magyarországi fesztiválok között látogatottságában a harmadik helyen álló rendezvénysorozat a zsidó kultúrát mutatja be sokféle művészeti ágban.

A világsztárok fellépése mellett fiatal tehetségeknek is fellépési lehetőséget ad a fesztivál, amelynek központja a Dohány utcai zsinagóga, de a felújított Rumbach Sebestyén utcai is, valamint az Uránia mozi, a Belvárosi Színház, a Zeneakadémia és a Royal Szálloda meg a Fővárosi Művelődési Ház.

– Nagyon sok ember azt hiszi, hogy a zsidó kultúra azonosítható az igen népszerű klezmer muzsikával. Tükrözi-e ezt a felfogást, vagy téves eszmét ez a mostani nyári fesztivál?

– Azonosítható, amennyiben ez túlsúlyt kap az idei Zsidó Nyári Fesztiválon is, merthogy egy nagyon népszerű műfajról beszélünk. Ugyanakkor azt az újítást sikerült az idén is a szervezőknek elérnie, hogy a klezmer muzsika mindig más társításokkal együtt csendül fel, például musical-lel, ilyen lesz a Menyasszonytánc című operett előadás, amit az Operett Színházban lehet majd látni. Ez azért nagyon különleges, és érdekes, mert a Budapest Klezmer Band játszik ott is, tehát ők adják az alapzenét és egy musical ötvözete lesz, de ugyanígy keverik a latin zenével és a cigányzenével is a klezmert – mondta Sárosdy Eszter, a Zsidó fesztivál sajtófőnöke.

– Ezt a művet komponálta valaki, vagy pedig egy klezmer gyűjtemény?

– Ez egy komponált zene, egy kitalált történettel, egy legendával, Patkó Rózsi hányattatásai, akiről kiderül, hogy zsidó, pedig addig kereszténynek nevelték, amíg férjhez nem akart menni – tette hozzá Sárosdy Eszter.

– Egy másik érdekesség, Horgas Eszter. A fuvola zene azért teljesen más, mint a klezmer, nem?

– Horgas Eszter koncertjének a címe: La Serena, ami gyakorlatilag a nőt jelenti, a nőt, aki szeszélyes, a nőt, aki tündöklő, a nőt, aki bosszúvágyó és róla szól a koncert. Ez persze lehet zsidó nő is, lehet magyar nő is, lehet keresztény nő is, lehet a kettő ötvözete. A lényege ennek az előadásnak, hogy két zongora, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György, valamint egy fuvola játék, Horgas Eszter és egy színésznő, Kovács Adél életében először koncertezni fog, vagyis énekel. Ez az előadás csak erre a Zsidó Nyári Fesztiválra készült, viszont egész éven át látható lesz majd.

– Ez két szép nő és két férfi című történet tulajdonképpen.

– Így van. Ez lesz már kedd este, amikor ez elhangzik. Ezen kívül ami érdekes, a Havanna Gila című előadás, a klezmer és a latin zene ötvözete, de ugyanígy a Sámson és Delila című opera, ami francia nyelven fog elhangozni a zsinagógában, Wiedemann Bernadettel a főszerepben, koncert szerű előadásként látható. A Szomorú vasárnap, ami Seres Rezső dalaiból egy válogatás, ezen kívül pedig a Géniuszok éve című dalestre hívnám föl a figyelmet, ami emléket állít nemcsak a zsidó zenészeknek, de Mozartnak is, akinek 250. évfordulóját ünnepeljük, Bartóknak, akinek a 125-et, és Sosztakovicsnak, akinek a 100-at, valamint Kurtágh Györgynek, akinek a 80. születésnapját.

– Ez teljesen rendben van, de akkor nekik, négyüknek mi közük a zsidó fesztiválhoz?

– Nekik négyőjüknek csak annyi, hogy a zsidó fesztivál tiszteleg a nagyságuk előtt – mondta el Sárosdy Eszter.

Farkas Erika

Comments are closed.