Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. augusztus 30.

Két izraelit megvertek Belgrádban

Két izraeli állampolgárt súlyosan bántalmaztak Belgrád központjában egy parkban; az incidenst helyi zsidó vezetők antiszemita támadásnak minősítették. A 27 éves Jariv Avramot és a 23 esztendős Bojana Petkovicot vasárnap este egy rockfesztiválon náci jelképeket viselő bőrfejűek verték meg. Ütlegelés közben a támadók az „Auschwitz” és „Menjetek Németországba” szavakat üvöltötték – mondta Avram, aki szerint a rendőrök semmit sem tettek védelmükre. Nem ez volt az első ilyen támadás, Szerbiában az elmúlt években erős antiszemita légkör alakult ki, amit a szerb nacionalisták szítanak. (MTI)

Kurdoknak tulajdonítják az antalyai robbantást

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) betiltott kurd gerillaszervezethez közelálló szélsőségesek művének tudja be a török sajtó a három halálos áldozatot követelő hétfői antalyai robbantásos merényletet, amelyben összesen 87 személy, köztük 14 külföldi turista sebesült meg. A pokolgépet távirányítással hozták működésbe egy moped csomagtartójában a földközi-tengeri üdülőváros bevásárlónegyedében, egy éttermeknek helyet adó épület előtt. A halálos áldozatok mind törökök. Nincs magyar a sérültek között. (MTI)

Mongóliában tárgyalt Szili Katalin

Dél-Koreában és Mongóliában folyatott tárgyalásairól számolt be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap a mongol fővárosban, Ulánbátorban találkozott Nambarin Enhbajar köztársasági elnökkel, Miegombin Enhbold miniszterelnökkel és Cend Niamdordzs házelnökkel. Mindhárom mongol közjogi méltóság szóvá tette, hogy Magyarország bezárta ulánbátori nagykövetségét.

Magyarország fölmérné, milyen mongol beruházásokba kapcsolódhatna be. (MTI)ű

Száz halott Srí Lankán a belháborúban

Több mint százan vesztették életüket tegnap Srí Lankán a kormánycsapatok és tamil felkelők tüzérségi párbajában. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár mozgalom ellen a kormány indított offenzívát. 1983 óta dúl Srí Lankán (a volt Ceylonon) a belháború a többségi buddhista szingaléz lakosságot képviselő állam és a hindu tamil kisebbséget képviselő LTTE között. Az LTTE önálló tamil államot szeretne létrehozni a sziget északkeleti részén. Eddig több mint 65 ezer ember lett a harcok áldozata. (MTI)

Comments are closed.