Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. augusztus 29.

Kihajózott kedden Libanon felé az ENSZ megerősített békefenntartó missziójában résztvevő olasz kontingens 800 főből álló, első csoportja.

Az öt hadihajóból – köztük az olasz haditengerészet zászlóshajójának számító Garibaldi repülőgép-hordozóból – álló flotta a dél-olaszországi Brindisi kikötőjéből indult útnak és a tervek szerint pénteken éri majd el a dél-libanoni Szúr (Türosz) kikötőjét.

Romano Prodi olasz kormányfő és Arturo Parisi védelmi miniszter a Garibaldi fedélzetén búcsúztatta a miniszterelnök szavai szerint „történelmi jelentőségű küldetésre” induló fős egységet, amely a 3000 fős olasz kontingens első csoportját adja.

Parisi védelmi miniszter kijelentette, hogy „a második világháború óta a legkényesebb és legigényesebb küldetésről” van szó, amely „hosszúnak, kockázatosnak, költségesnek és nehéznek, ámde helyesnek ígérkezik”.

Az eddigi felajánlások alapján Olaszország adja a libanoni ENSZ-csapatok legnagyobb létszámú kontingensét, s 2007 februárjában Róma veszi át az ENSZ-misszió vezetését Franciaországtól.

A libanoni missziót illetően széleskörű egyetértés alakult ki Olaszországban, míg például az iraki szerepvállalás nagy ellenállásba ütközött.

Olmert szerint a Hezbollah megsemmisítése nem volt célja Izrael libanoni offenzívájának

A Hezbollah megsemmisítése nem szerepelt Izrael libanoni offenzívájának célkitűzései között – jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kedden az észak-izraeli Tiberiasban járva. „Mikor a kormány július 12-én úgy döntött, hogy elindítja ezt az offenzívát, nem mondta, hogy meg akarja semmisíteni a Hezbollahot. Azt volt a szándéka, hogy érvényt szerezzen az ENSZ  1559-es számú határozatának, hogy a libanoni hadsereg visszatérhessen Dél-Libanonba” – mondta újságírók előtt.

Előző nap Ehud Olmert elismerte, hogy voltak mulasztások a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni 34 napos offenzíva lefolytatásában.

(forrás: MTI)

Comments are closed.