Forrás: Erec

Az izraeliek többsége úgy véli egy közvélemény-kutatás adatai szerint, hogy Izrael libanoni háborúja nem érte el a célját, s a hadsereg teljesítménye csalódást keltő volt a konfliktusban.

A véleményszondázás eredményei szerint, amelyeket a Jediót Ahronót című izraeli lap közölt hétfőn internetes kiadásában, a megkérdezettek 58 százaléka gondolja úgy, hogy Izrael nem érte el, vagy csak kis részben érte el a célját a libanoni offenzívával. 52 százalékuk szerint a hadsereg tevékenysége sikertelen volt, s csak 44 százalékuk van ellenkező véleményen.

    A megkérdezettek 66 százalékuk szerint nem kedvező Izraelre nézve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata, s csak hat százalékuk ítéli meg ezt a kérdést ellentétesen.

    A véleményszondázás nagy visszaesést mutat Ehud Olmert kormányfő és Amír Perec védelmi miniszter népszerűségében. A válaszadók 62 százaléka értékelte negatívan Olmert tevékenységét, s 65 százaléka Perecét.

    A felmérés adatai szerint az izraeliek 49 százaléka helyeselte Dan Haluc vezérkari főnök tetteit, és csak 44 százalék helytelenítette kifejezetten. (A többi nem adott egyértelmű értékelést.) Ez a látszólag kedvező megítélés azonban csalóka: eddig ugyanis ez a legalacsonyabb helyeslési ráta egy hivatalban lévő izraeli vezérkari főnök tevékenységének megítélésében.

    Esett az izraeli közvélemény szemében a kormányfő pártja, a Kadima és a védelmi miniszter Munkapártja is. Ha most előrehozott választásokat tartanának, a Kadima csak 20 helyet tudna megszerezni a kneszetben e felmérés szerint a jelenleg birtokolt huszonkilenccel szemben, a Munkapárt pedig tizenkettőt a jelenlegi tizenkilenccel szemben.

    A Jediót Ahronót internetes kiadásában ismertetett közvélemény-kutatást 500 fős reprezentatív mintán végezték, a hibahatár 4,5 százalék.

BreuerPress-info

Comments are closed.