Forrás: Erec

Fura dolog arról írni, hogy mennyire jó volt kint Izraelben, miközben a Hezbollah sorra lőtte azokat a településeket, ahol néhány nappal korábban jártunk. Kibbuc Shlomi ifjúsági szállásán is töltöttünk egy vendégéjszakát. Gazdag és ízletes vacsorát kaptunk, órákig beszélgettünk a füves udvaron. Nana teát ittunk a teraszon és gyönyörködtünk a kilátásban. Kellemes hely. Haifa a meglepetések városa. Végre nem esőben láttam a Bahai kertet, az előre unt kötelező városházi peula helyett kedvességet és szórakozást kaptunk egy szép francia tisztviselőnőtől. Tudta, hogy kevés időnk van körülnézni, ezért magyar nyelvű számítógépes prezentáción mutatta meg a várost, hogy többet lássunk. Gyümölcstállal, süteménnyel, kávéval, teával, üdítővel és behűtött borral kínált minket. Balázsnak aznap volt a 9. születésnapja, tortát és ajándékot is kapott. Találkoztunk barátainkkal Zsuzsával és Dezsővel is. Cfáton a Magyar Múzeumban külön idegenvezetést kaptunk és barangoltunk az óvárosban. Mindhárom városban kedves emberekkel találkoztunk, akik többet adtak, mint amit elvárhatunk valakitől, aki jól végzi a munkáját. Remélem mind jól vannak.

A Szijur Gisus másfajta út mint egy átlagos szochnutos túra. Félpanziós, egészséges arányban keverte a kötöttségeket és a szabadidőt. A csoport életkora sem volt homogén, gyerekek, párok, szinglik, családok egyaránt jöttek. A program célja, hogy segítsen eloszlatni a bevándorlás előtti kétségeket. Látni és megismerni, hogy hogyan néz ki egy befogadó központ, a munkaügyi központ, a bentlakásos gimnázium, a bankban végighallgatni, hogy milyen feltételek mellett lehet lakáshitelhez jutni – közelebb áll a valósághoz, mint a brossúrák.

A hivatalos és a turista programjainkhoz madrichánk, Bodrogi Zsuzsa adta a legtöbb fűszert. Idegenvezetése nemcsak a szokásos “koncentráljunk az izraeli tényekre”, hanem pl. Jeruzsálemben kiterjedt mind az ó, mind az újszövetségi kapcsolatokra is. Segített akkor is, amikor az előadó jobban unta saját magát, mint mi őt.

Remélem másnak is lesz olyan szerencséje, hogy Zsuzsa kíséri majd végig az országon.

A túra programja a szokást követte: Jeruzsálem, Holt – Tenger, Masszada, Haifa, Galilea, Kinneret tó, Tel-Aviv. A “változatosság gyönyörködtet” elvét követve jártunk számos olyan kilátóhelyen, amit eddig nem ismertünk, az új Jad Vasem Múzeumban, a közösségek völgyében.

Ági, Detti, Miki, Vera, Tomi! Nagyon jó volt, hogy veletek tölthettem ezt a hetet Izraelben. Aki teheti érdeklődjön a Szochnutban, hogy mikor indul a következő ilyen túra.

Dr. Gádor György, Páva utcai Zsinagóga

Comments are closed.