Forrás: HETEK

Pénzügyi harcosokat rabolt a rendőrség – ez egy friss hír is lehetne, legalábbis az ORTT fura elképzelései alapján. Bankrablókat fogott el a rendőrség-ilyen a fenti hír hagyományos megfogalmazása.

Az ORTT panaszbizottsága nem adott helyt egy panasznak, amely kifogásolta, hogy a Hezbollah terroristáit az MTV harcosoknak nevezte. A bizottság helyesnek ítélte azt a fordulatot is, hogy az izraeli hadsereg “elrabolta” a terroristákat. Az “elfogás” lett volna a megfelelő szó, a panasz benyújtója szerint. Az ORTT az EU gyakorlatára hivatkozott.

A bankrablás tehát pénzügyi szabadságharc. Be kell látnunk, a rabló valóban az egzisztenciális szabadságáért küzd. Úgyhogy panaszokat vizsgáló bizottságunk új dimenziókkal gazdagította a szociális kérdéseket kutató tudományokat.

A Hezbollah tagjai – erkölcsi értelemben – semmiben sem különböznek egy bank kirablóitól. Nagyon súlyos zavarra utal, hogy az ORTT-ben nem látnak problémát abban, ha agresszív és erőszakos egyéneket semleges kifejezéssel írnak le. Ez a felmentésükkel egyenlő, ahogy a bankos példából is egyértelműen kiderül. Ha a rabló már nem az, akkor a rendőr válik azzá. Mint egy abszurd komédiában: minden a feje tetején. Bár inkább orwelli, azaz posztorwelli tragédia ez. A hazugság egy magasabb szintén és jóval rombolóbb módon működik ma már. Egy kisebb tévedés is sok kárt okozhat. Ha ez a döntés felbátorít és biztat jövendő merénylőket, akkor-néhány hónap vagy év múlva-ott szerepelhet egy robbantás előzményei közt. És a felelősség nem lesz elhárítható. Igaz ez nem büntetőjogi, hanem “csak” erkölcsi-szellemi felelősség lesz.

Maradjunk csak a jól bevált és-nem utolsósorban-igaz bankrabló elnevezésnél. Ha ezt nem tesszük, akkor könnyen kifoszthatnak minket.

Comments are closed.