Forrás: Magyar Hírlap

A szervezők honnan szedték a neveket, egyelőre senki sem tudja

Magyar pályázók is szerepelnek az iráni holokausztgúnyoló karikatúraverseny hivatalos honlapján, bár hogy a szervezők honnan szedték a neveket, egyelőre senki sem tudja: az egyikük, Szabó Balázs ugyanis újságíróktól értesült, hogy ő is szerepel a múlt hétfőn nyílt kiállítás alkotói között, a másikuk, Josip Kovacevic pedig nem is magyar alkotó, hanem horvát.

Valószínűleg provokációs céllal szerepelnek a különféle alkotók nevei az iráni holokausztgúnyoló karikatúraversenyből múlt hétfőn nyílt kiállítás honlapján, a www.irancartoon.comon – legalábbis ezt feltételezi Szabó Balázs, aki megdöbbenve értesült arról, hogy az iráni szervezők szerint ő is küldött pályaműveket. “Azt sem tudom, most mihez kezdjek, hogyan hitessem el az emberekkel, hogy én nem küldtem karikatúrát? – mondta lapunknak Szabó. – Egyelőre keresem a jogi megoldásokat, hogy azonnal töröltethessem a nevet a honlapról, de mivel a Szabó név nagyon gyakori, nagyon nehéz lesz rájuk bizonyítani, hogy rám gondoltak.”

Sejtése sincs, hogy miért pont az ő nevét tették fel a listára, amikor – állítása szerint – soha még csak Iránnal, Izraellel kapcsolatos vagy egyéb a témába vágó művet sem készített. Szabó szavait alátámasztja a lista többi szereplője, például a szintén magyar pályázóként szerepeltetett Josip Kovacevic is, ő valójában horvát származású, és például a francia, német nevek is, amelyek közül szinte mindegyik csak monogram vagy fantázianév.

Rák Béla, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége karikaturista-szakosztályának titkára sem tud Kovacevic nevű magyar alkotóról. Rák Béla ugyanakkor elmondta: bár az iráni pályázatról csak bizonytalan információik vannak, ő bízik abban, hogy magyar alkotó nem küldött pályaművet. “Nagyon rossz fényt vetne egy ilyen munka Magyarországra.”

A Teheránban egy hete megnyílt kiállításra az iráni karikaturista-szövetség és a Hamsahri című teheráni napilap februárban hirdetett nemzetközi pályázatot Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai? címmel a holokausztról, miután a muzulmánok vallási meggyőződését sértő Mohamed-karikatúrák ügye zavargásokat váltott ki Európában és muzulmán országokban.

A pályázók foglalkozhattak más témákkal, így “az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel” is. A világ több mint hatvan országából mintegy 1100 gúnyrajz érkezett. Az ezek közül kiválogatott több mint kétszáz karikatúrát a Palesztin Kortárs Művészet Múzeumában állították ki egy hónapra.

A három legjobbnak ítélt alkotás szerzőjét 12 ezer, nyolcezer, illetve ötezer dollárral jutalmazzák. És állítólag nem közpénzből.

Mézes Gergely

Comments are closed.