Forrás: Erec

    Az 1945 és 1990 közötti csaknem fél évszázad hódmezővásárhelyi történéseinek “kibeszélését”, megértését és az időszak lezárását szolgálja elsősorban az Emlékpont , amely az ország első olyan intézménye, mely a kommunista diktatúra helyi közösségekre gyakorolt hatását mutatja be korszerű múzeumi eszközökkel – jelentette ki Lázár János polgármester pénteken a Csongrád megyei városban.

    Komoly hiba, hogy az elmúlt tizenhat évben Magyarország nem állt meg egyetlen pillanatra sem, hogy mondjon valami arról az időszakról, melyet maga mögött hagyott – hangsúlyozta a politikus a kulturális és oktatási intézmény megnyitása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

    Hódmezővásárhely az első olyan közösség, amelyik képes szembenézni a múltjával, és megmutatja azt az egész világnak – mondta a polgármester, aki bízik abban, hogy a múzeum a megbocsátás és a társadalmi összefogás szimbólumává válik.

    Az intézmény létrehozására csaknem 700 millió forintot fordított saját forrásaiból az önkormányzat, az éves működési költséget pedig előzetesen 40 millió forintra becsülik – tudatta Lázár János.

    Az Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ kiállítása Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója koncepciója alapján, az emberi sorsokon keresztül mutatja be Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét.

    Az ötszáz négyzetméteres kiállítótérben, kilenc tematikus teremben interjúkon, fotókon, dokumentumfilmeken és tárgyi emlékeken keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a tanyarendszer szétzúzásával, az ellenállást szervező Fehér Gárda mozgalommal, az erőszakszervezetekkel, a mozgalmi és művészeti élettel és a kor mindennapjaival.

    A múzeum vendégei kivetítőkön megnézhetik és meghallgathatják százötven helybéli lakos visszaemlékezéseit, egy interaktív számítógépes asztalon pedig tallózhatnak a város történetéről másfél éves munkával összegyűjtött dokumentumok között.

   BreuerPress-info

 

Comments are closed.