GyógyHírek

sofar, 2006. augusztus 28. 22:05  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. augusztus 29.

Véralvadásgátló gyógyszerek adásával többszöri, ismeretlen okú vetélés esetén megnövelhető az egészséges újszülött születésének esélye. Izraeli kutatók több magzat spontán elvesztése után ismét teherbe esett 104 nőnek adtak ilyen gyógyszert, és 81 százalékuknál el is érték a célt, ami jelentősen meghaladja a szer bevetése nélkül tapasztalt 40-60 százalékos arányt. A spontán vetélés egyik oka lehet a vérrögök képződése, de a hatás pontos mechanizmusát még nem ismerik. (Fertility and Sterility)

DNS-mintát gyűjtenek ötszázezer brit polgártól, hogy felderítsék a középkorúak és az idősek esetében legtöbb gondot okozó betegségek genetikai hátterét. A négyévesre tervezett programban 40-69 éves önkéntesektől nyernek vért és vizeletet az UK Biobank munkatársai. (Reuters Health)

Hormonzavarhoz vezet a kalóriadús, de rostszegény táplálkozás, aminek végeredménye az éhségérzet növekedése. Robert Lustig gyermekgyógyász professzor szerint ez a „toxikus környezet” az egyik fő oka a gyermekkori elhízásnak. Az ilyen táplálék feldolgozásához sok inzulin is kell, így a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható. (NCP Endocrinology & Metabolism)

Comments are closed.