Forrás: Magyar Hírlap

Irán “erővel” is megvédi jogát az atomenergiához

Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök felavatott egy nehézvízüzemet a délnyugat-iráni Arak városában, majd ismét az atomprogramjáról szóló tárgyalásokra hívta meg a nagyhatalmakat. Az urándúsításról Teherán továbbra sem hajlandó lemondani.

Ahmedinedzsad Arakban felavatta a nehézvízüzemet (fotó: Reuters/Isna)

Irán “erővel” is megvédi jogát az atomenergiához – mondta az araki nehézvízüzem felavatásán elhangzott beszédében Mahmud Ahmedinedzsad. Az iráni elnök egyúttal szokatlanul békés hangnemet ütött meg, amikor arról biztosította a világot, hogy országa nem jelent veszélyt senkire, még Izraelre sem.

Irán nehézvizes atomreaktort épít a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre délnyugatra fekvő Arakban, a létesítmény a tervek szerint 2009-re készül el. Az üzem plutónium mellékterméke felhasználható lenne atomrobbanófejek előállítására is, ezért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség még februárban határozatban kérte Teheránt, hogy “gondolja meg” a reaktor építését.

Ennél határozottabban követelte Irántól az urándúsítás leállítását az ENSZ BT, és augusztus 31-ig adott határidőt erre. Az ország nukleáris főtárgyalója, Ali Laridzsani a hét végén ismét kijelentette, hogy Irán nem hagy fel urándúsító tevékenységével, az iráni külügyminisztérium szóvivője, Hamid Reza Aszefi azonban a határidő említése nélkül az atomprogramról szóló tárgyalásokra hívta meg a nagyhatalmakat. “A másik félnek előítéletek nélkül és jóhiszeműen vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjunk” – mondta az iráni politikus, nyugati diplomaták azonban megjegyezték, hogy az araki nehézvízüzem felavatása a feszült nemzetközi helyzetben nem tekinthető konstruktív lépésnek. A Fehér Ház is jelezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül Irán legutóbbi lépését az ENSZ BT következő ülésén. Izrael pedig élesen fogalmazott, amikor kijelentette: nem engedi, hogy Ahmedinedzsad átverje a világot, emlékeztetve az iráni elnök korábbi, a zsidó ország megsemmisítésére vonatkozó kijelentéseire. Az izraeli kormányszóvivő, Avi Pazner szerint az iráni elnök a békülékeny hangnemmel csak azt szeretné elérni, hogy elkerülje az esetleges szankciókat.

MH-összeállítás

Comments are closed.