Forrás: Erec

Észak-Izrael lakói hetekig minden percben számíthattak arra, hogy megszólalnak a szirénák és óvóhelyre kellett menekülniük. Minden szülő számára a legfontosabb, hogy gyermekét biztonságban tudhassa. A Szochnut hetente 15 ezer zsidó, arab és drúz gyermeket helyezett el Közép- és Dél-Izraeli nyári táborokban. A hosszabb időre maradó gyermekek szüleinek minden héten egynapos látogatást szerveztek. Az ötven táborban a Szochnut dolgozói és önkéntesek gondoskodtak a gyermekekről, akik idejüket úgy töltötték, mint bármely diáktáborban: új barátokat szereztek, játszottak, sportoltak, kézműveskedtek. Mi volt a különbség? Lehet, hogy ezek a táborok a gyermekek életét mentették meg!

A Hezbollah rakétatámadásai miatt sok ezer izraeli töltötte életét óvóhelyeken. A Szochnut nem csak a gyermekek biztonságba helyezéséről gondoskodott, hanem a szülők életét is igyekezett – a lehetőségekhez képest – komfortosabbá tenni: tévéket, könyveket adományozott nekik, de a létfenntartás szükségleteivel is ellátta őket – élelemmel, mozgó vécékkel, elsősegély csomagokkal, vízhűtőkkel illetve légkondícionálókkal. A néhány hét alatt kétezer óvóhely felszereltségét javította a szervezet, mintegy négy és félmillió dollár értékben. Cfát és Akko városában összesen 360 óvóhelyen végeztek jelentős felújítást.

A Szochnut Észak-izraeli Befogadó Központjaiban lakó magyarországi új bevándorlók délebbre költözködtek. Minden olyan olé számára, akinek közép- vagy dél-izraelben vannak rokonai, ingyenes utazást biztosított a Szochnut. A 15 északi Befogadó Központból négyet ért rakéta találat. Ezek helyreállítása folyik, melynek összköltsége eléri az ötmillió dollárt.

Ötezer hátrányos helyzetű családnak, akik nem tudtak elköltözni és házuk óvóhelyén laktak, elsősegély dobozt, tisztálkodó szereket, matracot, ventillátort, zseblámpát és játékokat tartalmazó egység segélycsomagot jutatott el a Szochnut.

Comments are closed.