Forrás: Erec

Egyhangúlag fogadta el a Hezbollah libanoni síita szervezet és Izrael közötti harcok beszüntetésére felszólító határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 11-én, egy hónappal az ellenségeskedések kezdete után. A 1701. számú határozat felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

A szavazás előtt Condolezza Rice amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a Biztonsági Tanácsba benyújtott határozattervezet “megnyitja az utat a tartós béke előtt”. Rice felszólította Iránt és Szíriát, tartsák tiszteletben Libanon szuverenitását. “Felszólítunk valamennyi államot, különös tekintettel Iránra és Szíriára, hogy tartsák tiszteletben a libanoni kormány szuverenitását és a nemzetközi közösség akaratát” – mondta az amerikai külügyminiszter.

A miniszteri szintű tanácskozás elején Kofi Annan ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: létfontosságú, hogy azonnal véget érjenek a harcok.

A határozat előirányozza az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) létszámának a jelenlegi 2000-ről maximum 15 ezer főre történő emelését, és felhatalmazza az UNIFIL-t, “tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a műveleti térségét ne használják fel semmilyen ellenségeskedésre”.

A határozat nem tesz említést az ENSZ alapokmányának VII. fejezetéről, amely megengedi erő alkalmazását, ha veszély fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a libanoni helyzet ilyen veszélyt jelent.

Az UNIFIL feladata továbbá a humanitárius munka támogatása Libanonban, ahol a konfliktus egy hónapja alatt több mint 1100 libanoni és izraeli állampolgár halt meg.

A határozat felszólít a két izraeli katona  feltétel nélküli szabadon bocsátására, akiknek a Hezbollah fegyveresei által történt elhurcolása július 12-én a konfliktust kiváltotta.

A libanoni-szíriai-izraeli határ térségében lévő, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákkal kapcsolatban a határozat felszólítja Kofi Annant, hogy az érintett felekkel történt konzultációk után 30 napon belül tegyen javaslatot a kérdés megoldására.

Tony Blair brit kormányfő üdvözölte az ENSZ-határozat egyhangú elfogadását és úgy vélte: “A határozat elfogadása után most a konfliktust kiváltó alapvető okok megoldásán kell dolgoznunk” , hozzátéve, hogy “nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a libanoni konfliktus a folytatódó palesztinai zsákutca kihasználásának szándékából nőtt ki”.

Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette: a libanoni és izraeli területen folyó háború leállításával kapcsolatos döntést meghozva a nemzetközi közösség magára vállal minden felelősséget. Douste-Blazy hangsúlyozta: a határozatot az Egyesült Államokkal együtt benyújtó Franciaország a tartós tűzszünet és a politikai megoldás elveit kívánta már most egyidejűleg rögzíteni.

BreuerPress-info

Comments are closed.