Forrás: Erec

Magas rangú izraeli küldöttség járt Moszkvában, szemrehányást téve amiatt, hogy orosz gyártmányú harckocsi-elhárító rakéták jutottak a Hezbollah libanoni síita szervezet birtokába, s azok izraeli katonákat öltek meg a libanoni konfliktusban – közölték izraeli kormányzati illetékesek.

    Aszaf Sarív, Ehud Olmert izraeli kormányfő egyik fő tanácsadója megerősítette az értesülést, de részleteket nem közölt. Egy másik, névtelenül nyilatkozó izraeli kormányzati tisztségviselő is csak annyit mondott, hogy a küldöttség magas rangú volt, de azt nem árulta el, kikkel tárgyalt Oroszországban.

    A kifogásolt fegyverek a Hezbollah leghatékonyabb eszközeinek bizonyultak az Izrael által július 12-én megindított 34 napos libanoni háborúban. Orosz gyártmányú lövedékek okozták a harcokban elesett 118 izraeli katona közül majdnem minden másodiknak a halálát.

    Izrael nem azzal vádolja Oroszországot, hogy közvetlenül fegyvereket szállított a Hezbollahnak, hanem azt veti Moszkva szemére, hogy Iránnak és Szíriának, a síita szervezet két ismert támogatójának adott el rakétákat, amelyek aztán továbbadták azokat a gerilláknak.

    Az orosz külügyminisztérium szóvivője leszögezte, hogy szigorú ellenőrzés érvényesül az orosz fegyvereladások felett, s a szoros felügyelet „lehetetlenné teszi, hogy hiba csússzon a fegyverek rendeltetési helyükre juttatásába”.

    Anatolij Ciganok, az oroszországi katonai előrejelző központ vezetője ugyanakkor kizárta, hogy korszerű harckocsi-elhárító rakéták juthattak el Oroszország vagy Szíria közbeiktatásával a Hezbollahhoz. A szakértő szerint a legvalószínűbb az, hogy ha a Hezbollah csakugyan rendelkezett ilyen fegyverekkel, azok „harmadik országok” érintésével juthattak el Libanonba.

BPI-info

Comments are closed.