Forrás: Erec

A történet 1998-ban kezdődött, amikor kiderült, a Holt-tenger nem teljesen holt. A világ legsósabb vizének – sótartalma tízszerese az óceánok vizének – mélyén 77 különféle gombát találtak. A Haifai Egyetem kutatóinak a közelmúltban sikerült azonosítani azt a gént, amely a túlélő gombákat ellenállóvá teszi a sóval szemben.

Jelenleg a Föld területének mindössze egyötödén lehet mezőgazdasági termelést folytatni, de a megművelhető területek nagysága évente több tízmillió hektárral csökken. Ennek oka sok helyütt a talaj vagy a rendelkezésre álló öntözővíz túlzott sótartalma, mely elpusztítja a növényeket. A tengerparti sivatagokban vagy az elmaradott művelés, öntözés, műtrágyázás következtében elszikesedett területeken csak sótűrő növényeket lehet termeszteni.

A Haifai Egyetemen az egyik holt-tengeri gombafajból kinyert génnel manipuláltak közismert sütőélesztő gombákat. Az eredmény több mint bíztató, sőt meglepő: az élesztőgombák nem csak magas sótartalom alatt maradtak élve, hanem extrém hőingadozást, hideget, meleget is elviseltek. Az izraeli kutatók most azon dolgoznak, hogy sótűrő gabonaféléket hozzanak létre génmanipulációs eljárással a rendelkezésükre álló holt-tengeri gén felhasználásával. Sikerük esetén nagy lépést tehet az emberiség az afrikai éhezés leküzdésében.

Comments are closed.