Forrás: HETEK

Sértetlenül szabadon engedték a Fox News amerikai hírtelevízió két hete Gázában elrabolt két munkatársát – jelentette be vasárnap a Hamász-kormány egyik tisztségviselője. A 60 éves amerikai Steve Centanni tudósítót és a 36 esztendős új-zélandi Olaf Wiig operatőrt augusztus 14-én, munkájuk végzése közben, Gázában rabolták el palesztin terroristák. Ez volt a külföldieket érintő leghosszabb túszejtő akció az övezetben.

Szabadságuknak örülnek a szabadon engedett újságírók

A túszok egy gázai szállodánál nyerték vissza szabadságukat. A palesztin kormány nem sokkal korábban közölte, hogy a szabadon bocsátásukért folytatott tárgyalások még tartanak, de várhatóan néhány órán belül eredményesek lesznek. Az emberrablók közben videofelvételt hoztak nyilvánosságra a foglyokról, és a felvételhez csatolt írásukban azt állítják, hogy túszaik áttértek az iszlám vallásra.

Az egyik képsoron Wiig kifejezéstelen arccal felolvas egy szöveget, amely szerint „amerikai gyártmányú Apache helikopterek által kilőtt, amerikai gyártmányú rakétákkal gyilkolják a gázai lakosokat”, utalva az izraeli hadsereg Gázai övezetbeli hadműveleteire. Egy másik képsoron Centanni eskü alatt kijelenti, hogy áttért az iszlámra. Már szombaton lejárt a palesztin túszejtők által követeléseik teljesítésére szabott határidő.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy kik voltak a túszejtők, csak annyi bizonyos, hogy palesztinok. Szerdán egy eddig ismeretlen, magát a Szent Dzsihád Brigádjainak nevező szervezet vállalta az emberrablást. Akkori közleményükben követelték az amerikai hatóságoktól, hogy 72 órán belül engedjék szabadon az Egyesült Államokban raboskodó muzulmánokat. A dokumentum arról nem tett említést, mit szándékoznak tenni a két tússzal, ha a csoport követelése nem teljesül. Amerikai részről közölték, hogy nem tesznek engedményeket terroristáknak.(MTI/AP/AFP/Reuters)

Comments are closed.