Forrás: Mazsihisz

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ nevében immár kilencedik alkalommal köszönthetem Önöket a Zsidó Nyári Fesztivál és Könyvnapok megnyitóján.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ nevében immár kilencedik alkalommal köszönthetem Önöket a Zsidó Nyári Fesztivál és Könyvnapok megnyitóján.

Az elmúlt közel egy évtized beigazolta, sőt felül is múlta várakozásainkat, hiszen fesztiválunk az egyik legrangosabb kulturális seregszemlévé nőtte ki magát. Programjai iránt évről évre mind többen érdeklődnek, idehaza és határainkon kívül egyaránt.

Fesztiválunk központja és jelképe, a kiemelt rendezvények helyszíne a Dohány utcai zsinagóga. Mindannyiunk büszkesége, Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája, hitünk és hagyományaink megtestesítője. Hagyomány – ez a Zsidó Nyári Fesztivál egyik kulcsszava is. Hiszen hagyományaink éltettek bennünket mindig, hagyományaink megőrzése segített minket túlélni a legvészterhesebb történelmi időket is. Az idei fesztivál egyfelől folytatja azokat a hagyományokat, amelyek megteremtették az esemény rangját, másfelől új hagyományokat teremt, amelyeket a jövőben folytatni lehet és kell.

Az idei Zsidó Nyári Fesztiválnak is az egyik legfelemelőbb programja lesz a kántorkoncert, amelyen két nagyszerű izraeli chazzan-t és a Jeruzsálemi Kántor Kórust köszönthetjük Budapesten. Fesztiválunk az idén sem telik el magyarországi ősbemutató nélkül: Pártos Ödön műveinek műsorra tűzésével a hazai komolyzenei élet nagy adósságát törleszti. Ebben az esztendőben is nemzetközileg elismert művészek fogadták el felkérésünket. A zsinagógában ad koncertet napjaink talán legvirtuózabb muzsikusa, Roby Lakatos, ismét Budapest vendége lesz a nagyszerű Maia Morgenstern. A rendezvény díszvendége egy ígéretes fiatal izraeli hegedűművész, Vadim Gluzman, aki az elhangzó műveket egy valódi stradivariuson szólaltatja meg. A fellépők között köszönthetjük még a Liszt Ferenc Kamarazenekart, Lukács Gyöngyit, Szenthelyi Miklóst és Horgas Esztert – hogy csak néhány illusztris művészt említsek. A kínálatot filmnapok, kabaré, gasztronómiai program, prózai és táncszínházi produkciók teszik még változatosabbá. Természetesen a Könyv Népe az idén is megtartja a fesztivál keretein belül a Könyvnapokat.

És végezetül nem feledhetem el ajánlani a hamarosan, egy órakor, az Aranytíz Művelődési Házban nyíló fotókiállítást, amelyen az Amerikában élő, fényképezőgépe lencséjével folyton az egyedit, a megismételhetetlen kereső Fonó Róbert művészetét ismerhetik meg.

A fesztiválnak a kezdetektől fogva célja, hogy a főváros mellett minél több vidéki helyszínt vonjunk be a rendezvénybe. Idén Vác, Nagykőrös, Karcag és Kiskunhalas ad otthont programjainknak.

Hölgyeim és Uraim! A Zsidó Nyári Fesztivál a magyar zsidó kultúra különleges teljesítménye, amely igazolja a szervezők érzékenységét és hitét. A magyarországi zsidóság nem valamiféle „őskövület”, hanem cselekvő, tanító, a nemzeti önbecsülést ösztönző és ápoló közösség, ugyanakkor Európában gondolkodó közösség. Az idei fesztiválra azonban árnyékot vetnek az izraeli háborús események, ezért legyen minden pillanata az Izrael melletti szolidaritás kinyilvánítása, apró építőkocka, jel, ima, fohász Izraelért. Kezdődjön és végződjön az összes program ezzel a gondolattal – akarattal és hittel.

Még így is kevés, amit teszünk, de vállald, aki vagy, s mondj egy imát Izraelért… Sma Jiszroel…

Ezzel a IX. Zsidó Nyári Fesztivált megnyitom. Tartalmas, élményekben gazdag fesztivált kívánok mindannyiuknak – mindannyiunknak.

Mazsihisz news

Comments are closed.