Forrás: hirszerzo.hu

Az EU-ban alig akar összejönni a békefenntartó sereg

Hírszerző információ 2006. augusztus 27. 14:21

Nemzetközi egységek állomásoztatásához kötik a Bush elnök által Libanonnak ígért 3200 millió dolláros segélycsomag megszavazását az amerikai törvényhozás magasrangú tagjai. Közben az ENSZ Libanont győzködi, hogy kérje fel a szervezetet a nemzetközi segítségnyújtásra. Az EU a vártnál kevesebb katonát ajánlott fel a békefenntartásra.

Az amerikai törvényhozás magas rangú tagjai vasárnap kijelentették: nemzetközi békefenntartó egységek állomásoztatásához kötik a Bush amerikai elnök által Libanonnak ígért 230 millió dolláros segélycsomag megszavazását.

„A nemzetközi közösségnek kötelessége minden lehetséges módon rábírni a libanoni kormányt, hogy Libanon megfelelő számú UNFIL-haderőt állomásoztasson a szíriai határon”- mondta Tom Lantos, a képviselőház demokrata képviselője, a nemzetközi kapcsolatok bizottságának tagja. „Nem a segély visszatartása a szándékom, hanem a libanoni kormány meggyőzése, hogy a libanoni-szíriai határ lezárása és a fegyvercsempészet megakadályozása a legfőbb érdeke mind Libanonnan, mind Libanon polgárainak – jelentette ki a demokrata képviselő az izraeli külügyminisztériumban, miután találkozott a tárca vezetőjével és az izraeli kormányfővel, Ehmud Olmerttel.

Libanontól várják a felkérést

Kofi Annan egy sajtótájékoztatón elmondta: az ENSZ békefenntartók a Biztonsági Tanács 1701-es határozatának értelmében csak Bejrút kérése után tudnak működésbe lépni és lezárni a libanoni-szír határt, és így elejét venni, hogy fegyverek áramoljanak a Hezbollah terrorszervezethez. 

Libanoni katonák egy déli kikötővárosban (fotó: MTI) A libanoni belügyminiszter a héten kijelentette: egyedül az ő hadseregük fogja felügyelni a határt, ugyanakkor a kormány elfogadja a békefenntartók technikai segítségét.

A pénteki sajtótájékozatón az is kiderült, hogy az Európai Unió a vártnál kevesebb, 7 ezer katonával járulna hozzá a közel-keleti béketeremtéshez (még úgy is, hogy a franciák végül 200 helyett 2 ezer katonát küldenek). Az ENSZ főtitkára azt javasolta, hogy Olaszország irányítsa a libanoni ENSZ-erőket a jövő év elejétől – szivárgott ki az EU-tagországok pénteki brüsszeli külügyminiszteri találkozójáról.

Az EU számítások szerint a 15 ezer fősre tervezett erő legalább felét tudja majd adni, ebből Olaszország 2-3 ezer fővel részesedhet.

Január végéig várhatóan a jelenleg is parancsnokló francia tábornok, Alain Pellegrini maradhat a békefenntartók vezetője.

Németország is küldhet katonákat

Először utalt a német katonák harci bevetésének lehetőségére vasárnapi nyilatkozatában Franz Josef Jung védelmi miniszter. A Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában a miniszter kizárta ugyan, hogy Németország szárazföldi kontingenst is küld a libanoni ENSZ-békefenntartó erőkbe, ám egyértelműen utalt arra, hogy az ígért haditengerészeti egységek szükség esetén harci feladatokat is elláthatnak. Német vezető politikusok mindeddig gondosan ügyeltek annak hangsúlyozására, hogy a Bundeswehr katonái csakis a szigorúan vett békefenntartásban, továbbá humanitárius feladatok ellátásában vesznek majd részt, de harci bevetésükre nem kerülhet sor.

Forrás: Reuters, Haaretz, hirado.hu, MTI

Comments are closed.