Forrás: Magyar Hírlap

Brüsszelben Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében ültek össze az Európai Unió külügyminiszterei

Túlzásnak nevezte a francia elnök a dél-libanoni nemzetközi erők tizenötezer főre való duzzasztását. Az uniós külügyminiszterek a csapatfelajánlásról tárgyalnak, Magyarország vizsgálja a részvétel lehetőségét.

Franciaország százötven katonát küldött erősítésként tegnap Libanonba, és ragaszkodik az ENSZ-erők vezetéséhez (fotó: Reuters – Zohra Bensemra)

Brüsszelben Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében ültek össze az Európai Unió külügyminiszterei, hogy megállapodjanak a Dél-libanonban bővítendő ENSZ-erőkben való részvételről. Magyarországot Kiss Tibor EU-nagykövet képviselte. Az EU a hírek szerint legalább hat és fél, hétezer katonát küldene Libanonba

A libanoni erők kiállításával kapcsolatban tapasztalható eddigi tehetetlenség részben megváltozott azzal, hogy Jacques Chirac elnök csütörtökön bejelentette: a francia katonák számát kétezerre növelik négyszáz helyett. Chirac Angela Merkel német kancellárral tárgyalt pénteken Párizsban. Közös sajtóértekezletükön az elnök meglepte az újságírókat: “Nem tudom, kinek jutott eszébe ez a szám (tizenötezer), ennek semmi értelme. Ez túlzás, de nem tudom, mennyi katonára van szükség, talán négy-, öt- vagy hatezerre” – mondta. A Biztonsági Tanács 1701-es határozata rendelkezik arról, hogy tizenötezerre kell emelni a már ott állomásozó kétezer főnyi ENSZ-erők létszámát. Franciaország a BT állandó tagja.

Chirac azt is értésre adta, hogy Franciaország óhajtja vezetni az ENSZ-erőket, pedig erre a feladatra Romano Prodi kormányfő Olaszország nevében már jelentkezett. Prodi ajánlatát Izrael és Libanon egyaránt üdvözölte.

Chirac és Merkel is sürgette Izraelt, hogy szüntesse meg Libanon légi és tengeri blokádját, de ezt Izrael azonnal elutasította. A blokád feloldása csak a nemzetközi erők érkezése után lehetséges.

Chirac szerint a francia álláspont változását azt tette lehetővé, hogy Párizs megkapta a szükséges felvilágosítást az ENSZ-erők működéséről, parancsnoki láncolatáról. Ennek részletei változatlanul nem ismertek, de a francia elnök kijelentette: az fontos, hogy a nemzetközi erők működése egyszerű, áttekinthető és “reagáló jellegű” legyen. Ez utóbbi valószínűleg azt jelenti, hogy – Chirac szerint – nem fognak szembeszegülni a Hezbollah harcosaival, nem is szólva a síita mozgalom lefegyverzéséről.

Robin Oakley, a CNN európai szerkesztője szerint Párizs nyilvánvalóan a nemzetközi nyomásnak engedett, de “a kulisszák mögött még érdekes diplomáciai birkózásra lehet számítani”.

Kofi Annan már az ülés előtt közölte: nagyon reméli, hogy a Libanonba küldendő erő végül összeáll. A főtitkárnak kell bejelentenie azt is, ki álljon az ENSZ-csapatok élére. Kiszivárgott hírek szerint Annan csak a jövő év elejétől bízná meg Olaszországot a nemzetközi erők vezetésével, addig a franciáké a parancsnoki tisztség.

Az EU-tagállamok képviselői sorra jelentették be, hogy két-háromszáz katonát mindenképpen küldenének, de Olaszország háromezerig is elmenne. Összességében az EU hat-hétezer katonával venne részt a libanoni misszióban.

A külügyminiszterek tanácskozásának napján szállt partra egy újabb, 170 fős francia egység a dél-libanoni Nakurában, és a már ott lévő ötven katonával a nagyobb katonai alakulatok érkezését készítik elő.

MH-összeállítás

Comments are closed.