Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. augusztus 26.

Bejrútba látogat hétfőn Kofi Annan ENSZ-főtitkár, hogy a libanoni vezetőkkel tanácskozzon a nemzetközi ENSZ-erők odatelepítéséről és a Szíriával közös határ biztosításáról – közölte egy libanoni hivatalos forrás.

Annan a tervek szerint tárgyal Fuád Szinjóra kormányfővel, Nabih Berri (síita) parlamenti elnökkel, Elias Murr védelmi miniszterrel és Michel Szleiman hadsereg-főparancsnokkal. Nem tervez viszont találkozót Emile Lahud államfővel, mert szíriai nyomásra történt megválasztásának szabályosságát az ENSZ vitatja. A libanoni békefenntartás kérdései mellett bizonyára szóba kerül egyebek közt a síita Hezbollah által elrabolt izraeli katonák sorsa, s libanoni részről fölvetik az izraeli katonai jelenlét és blokád, valamint a vitatott hovatartozású, Izrael által megszállt Sebaa-tanyák ügyét. Libanon és Izrael üdvözölte, hogy az európai uniós tagországok jelentős létszámú csapatokat ajánlottak fel a világszervezet békefenntartó erejéhez.

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök egyik közeli – neve elhallgatását kérő – munkatársa kijelentette: az Európai Uniónak (EU) a libanoni békeerőben való nagyarányú részvételre vonatkozó döntése alátámasztja Libanon arra irányuló törekvéseit, hogy helyreállítsa fennhatóságát a déli országrész felett, megszilárdítsa a helyzetet és támogassa az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1701-es számú határozatának végrehajtását.

Az említett  BT-határozat alapján lépett életbe augusztus 14-én a libanoni tűzszünet, lezárva az izraeli hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet 34 napon át dúló háborúját. A kibővíteni tervezett libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) a tűzszünetet felügyelik majd.

Az EU-tagországok külügyminisztereinek pénteki brüsszeli találkozóján kiderült: szinte bizonyosan meghaladja az uniós tagállamok felajánlása a felét annak a 15 ezres létszámnak, amekkorára az ENSZ tervezi a békefenntartó misszió nagyságát. Bár több tagállam még nem döntött véglegesen hozzájárulása nagyságáról, az ülés után végzett számítások szerint az EU-tagországok a 15 ezer fős létszámból legalább 6-9 ezer főt képesek vállalni. Az ülésen részt vevő Kofi Annan ENSZ-főtitkár úgy számolt, hogy összesen közel 7 ezer főre érkezett felajánlás.

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő kijelentette: “e döntés nagymértékben hozzájárul az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701. számú határozatának maradéktalan végrehajtásához. Izrael teljesíti a dokumentumban rá háruló kötelezettségeket, és elvárja, hogy Libanon is teljesítse a magáéit a térség stabilitása és békéje érdekében.” Elmondta: Izrael kapcsolatban áll egyes muzulmán országokkal, és arra ösztönzi őket, hogy vegyenek részt az ENSZ kibővített libanoni békefenntartó missziójában.

A részvételi kéréssel először Törökországhoz fordultak. “Üdvözölnénk, ha Törökország úgy döntene, hogy küld egy kontingenst” – mondta Regev szóvivő, hozzátéve, hogy más országokkal is kapcsolatba léptek. Izrael azt akarja, hogy csak olyan országok vegyenek részt a békefenntartó műveletben, amelyeknek diplomáciai kapcsolatuk van a zsidó állammal. Jeruzsálem érvelése szerint máskülönben nehéz lenne megosztani a hírszerzési adatokat az ENSZ-erővel. Jordánia és Egyiptom diplomáciai kapcsolatban áll Izraellel, de Kairó korábban azt közölte, hogy nem óhajt csapatokat küldeni Libanonba.

Bassár el-Aszad szíriai elnök levelet kapott szombaton iráni partnerétől, Mahmúd Ahmadinezsádtól a libanoni és a térségbeli legújabb fejleményekről – jelentette a SANA szíriai hivatalos hírügynökség. A Damaszkuszba látogató Muhammad Rida Bakeri iráni külügyminiszter-helyettes adta át az üzenetet, amelyről semmit nem hoztak nyilvánosságra a szíriai fővárosban.

A libanoni ideiglenes békefenntartó erők (UNIFIL) megerősítésére szánt francia csapatok húsz napon belül megérkeznek állomáshelyükre, az olasz katonák pedig már jövő kedden útnak indulhatnak – jelezték a két ország vezetői. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter a Wall Street Journal című amerikai napilap szombati számában idézett nyilatkozatában jelentette ki, hogy a francia katonák húsz nap múlva a helyszínen lesznek.

Romano Prodi olasz kormányfő pedig pénteken közölte, hogy jövő hétfőre összehívta kormánya ülését a békefenntartók megbízatásának azonnal jóváhagyása végett, így az olasz kontingens már jövő kedden útnak indulhat.

Jacques Chirac francia államfő múlt csütörtökön még azt közölte, hogy országa mintegy 200 katonát küld Libanonba a már ott lévő 200 mellé. Most csütörtökön viszont bejelentette, hogy kész további 1600 katonát küldeni Libanonba. Franciaország csak azután egyezett bele, hogy megnöveli csapatai létszámát, miután biztosítékot kapott arra nézve, hogy az ENSZ-erők képesek lesznek megvédeni magukat, ha támadás éri őket, és erő alkalmazásával is megvédelmezhetik a polgári lakosságot. (MTI)

Comments are closed.