Forrás: NOL

Magyar részvételről továbbra sincs szó – Olaszország veszi át a franciáktól az UNIFIL-vezetést

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. augusztus 26.

Egy dél-libanoni család szomorú elfoglaltsága: felmérni, mi használható maradt a romok alatt Kép: REUTERS – Ammar Awad Brüsszelben tegnap az EU rendkívüli külügyminiszteri tanácskozása után Kofi Annan ENSZ-főtitkár bejelentette, a 15 ezer fős Unifil-kontingens több mint a felére, 8-9000 katonára tettek felajánlást a tagállamok. (Korábban ENSZ-vezetők és más politikusok is bírálták az Európai Uniót, mert úgymond nem veszi ki megfelelően a részét a libanoni krízis megoldásában.)

Az ülésen elsősorban a dél-libanoni ENSZ-békefenntartásban való részvétellel, továbbá az iráni atomválsággal foglalkoztak. A magyar küldöttséget Kiss Tibor nagykövet vezette. (Budapest jelezte, kész megvizsgálni a kérdést, részt vegyen-e a libanoni ENSZ-erők tevékenységében.)

Az UNIFIL francia békefenntartói partraszállnak Dél-Libanonban, Naqura kikötőjénél Kép: REUTERS – Zohra Bensemra

Annan Olaszországot ajánlotta a kibővített Unifil vezetőjének (jelenleg egy francia tábornok áll a 2000 fős kontingens élén). Sajátos versengés alakult ki Olaszország és Franciaország között. Párizs, amelynek mindmáig különleges kapcsolatai vannak egykori függő területével, Libanonnal, az öthetes izraeli-Hezbollah háború tűzszünete után láthatóan vezető szerepet akart betölteni az ellenőrző-békefenntartó ENSZ-misszióban, a felduzzasztott létszámú Unifil-ben. Chirac elnököt a feladat meghatározatlansága visszarettentette, megtorpant, és mindössze kétszáz katonát küldött volna Libanonba. Az olaszok ekkor előre törtek, s ennek hatására Chirac elő jött a farbával, hogy összesen 2000 katonája (körülbelül ugyanannyi, mint az olaszoknak) vesz részt az Unifil-ben. A soros EU-elnökséget betöltő Finnország is katonákat küld, és közös csapatállításra biztatta az északi EU-országokat. Spanyolország, Lengyelország és Nagy-Britannia is bizonyosan részt vesz a küldetésben. Szlovákia is csatlakozik, bár London várhatóan speciálisan képzett egységekkel, Pozsony pedig nem harci alakulatokkal. Hollandia esetleg hadihajót küld a térségbe. Friss bejelentés szerint Belgium 300 fősre tervezi a részvételt, és később ennek további százfős növelése várható. A balti államok várhatóan csapatokkal nem járulnak hozzá ehhez a misszióhoz.

„Nem volt hiábavaló, hogy én vezettem öt éven át az Európai Bizottságot, nagyon elégedettek vagyunk” – ezekkel a szavakkal kommentálta a brüsszeli külügyminiszteri csúcsot Romano Prodi olasz miniszterelnök, aki szerint Róma jelesre vizsgázott diplomáciából – jelenti római tudósítónk,Sárközy Júlia. Magas szintű elismerést adott Itáliának, amely magának tulajdonítja az érdemet, hogy végül is Párizs (Róma szerint az általa ígért 2000-3000 katona hatására) beadta a derekát, és a kezdeti 200-ról 2000-re emelte kontingense létszámát, igazi európai dimenziót adva ezzel a missziónak. Rómát az sem bántja, hogy a küldetés legelején le kell mondania a parancsnoki tisztségről: az olasz fél csak attól tartott, hogy lázas nemzetközi diplomáciai egyeztetése ellenére egyedül marad a libanoni harctéren, veszélynek téve ki katonáit. Az olasz kormányerők és az ellenzék is jelezte már, hogy megszavazzák a libanoni missziót. Ezzel egy időben Massimo D”Alema külügyminiszter az izraeli Haaretznek adott interjúban kijelentette, hogy a 35 parlamenti képviselővel és három miniszterrel bíró Hezbollahot nem lehet terroristaszervezetnek nevezni, és az Unifil sikere esetén békefenntartó erőket lehetne küldeni a Gázai övezetbe is.

Nem küld szárazföldi csapatokat a libanoni ENSZ-békefenntartó kontingensbe Németország – jelenti berlini tudósítónk,Inotai Edit. Az utóbbi hetek vitája után mintha némiképp visszatáncoltak volna a németek: határellenőrzésre végképp nem vállalkoznak, de az ENSZ-misszió tengerészeti hadműveleteit szívesen vezetnék. Ehhez hadihajókat és csapatokat adnának, egyelőre konkrét számok említése nélkül.

Szakértők szerint a libanoni partok ellenőrzéséhez (és a földközi-tengeri fegyvercsempészet megakadályozásához) öt hadihajóra és két-háromezer főnyi egységre lenne szükség. A kontingensbe a németek mellett Dánia, Hollandia és Norvégia is adna tengerészgyalogosokat. Berlin emellett technikai segítséget és korszerű kiképzést ajánl a libanoni határőrségnek és a rendőrségnek az ország határainak hatékonyabb biztosítása érdekében. A csapatküldést a Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A kibővített libanoni ENSZ-erők összetétele nyolc gépesített lövészzászlóalj három földi felderítő-zászlóalj két műszaki zászlóalj egy építőzászlóalj négy híradószázad 160 fős alakulat, amely kiszolgál öt megfigyelő helikoptert kétszázadnyi katonai rendész egy 60 fős egészségügyi alakulat egy ellátózászlóalj három törzsszázad egy térképészszakasz

Comments are closed.