Forrás: Népszava

Olaszország csak akkor küld csapatokat a libanoni ENSZ-békefenntartó erők kötelékébe Massimo D”Alema olasz külügyminiszter keddi lapnyilatkozata szerint, ha az izraeli hadsereg betartja az ENSZ-közvetítéssel tető alá hozott tűzszünetet.

Az izraeli kormány egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a libanoni hadjárat következtében. Az elesett katonák szüleinek egy csoportja csatlakozott az Ehud Olmert miniszterelnök lemondását követelő felhíváshoz. Maga Olmert a lebombázott észak-izraeli Kirijat Smonában tett látogatása során rendkívül éles bírálatban részesült a városi tanács tagjai részéről. „Kirijat Smona lakosai elvesztették bizalmukat a kormányban” – mondta egyikük. A kormánykoalícióban is súrlódások jelei mutatkoznak. A Munkapárt képviselői nem voltak hajlandók megszavazni a szegényebb rétegeket is érintő megszorításokat, amelyek révén finanszírozni kívánják a háborús károk helyreállítását. Olmert Kadima pártjának egyik vezetője ennek kapcsán kijelentette, hogy a Munkapárt „többé nem tagja a koalíciónak” és felhívta a miniszterelnököt, kezdjen tárgyalásokat egy új koalíció megalakításáról. De megtörténhet, hogy nem lesz aki Olmertet megbízza a kormányalakítással. A rendőrség ugyanis vádirat benyújtásának szándékával akarja kihallgatni Móse Kacav államelnököt, akit szexuális zaklatással gyanúsítanak. Ha vádiratot nyújtanak be ellene, Kacav valószínűleg nem maradhat hivatalában.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Keretes cikkek

Névazonosság volt a bűnük

A hét eleji kommandóakció a libanoni Baal Bekben „elérte célját” – jelentették izraeli katonai körök. A cél állítólag annak az öt libanoninak az elfogása volt, akiket az izraeli katonák magukkal hoztak. Mint kiderült, a foglyok között volt egy Haszan Naszrallah nevű férfi és négy családtagja, akikről az izraeliek feltételezték, hogy a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk rokonai és így a jövendő fogolycsere alkalmával „aduk” lesznek Izrael kezében. 14 órán át tartó kihallgatásuk alatt azonban kiderült, hogy a névazonosság ellenére a foglyoknak semmi közük a Hezbollah vezetőjéhez. Az izraeli bíróság utasítására az öt foglyot a Rasz Nakura-i határátkelőnél tegnap átadták az ENSZ-csapatok képviselőinek.

Semjén Adrián

Comments are closed.