Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. augusztus 23.

Washington elhibázott külpolitikai vonala miatt veszélyesebbé válik a világ. A hiba elsősorban a Bush-féle közel-keleti politikában van – állítja a 78 éves nagynevű politológus, a varsói születésű Zbigniew Brzezinski.

Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója a lengyel Polityka legutóbbi számában megjelent interjújában arra a következtetésre jut, hogy az amerikai külpolitikát egyre inkább a keresztyén jobboldal és a zsidó jobboldal közös lobbitevékenysége befolyásolja. Ennek következtében az USA képtelen érdekeit követve hatékonyan közvetíteni az izraeli-arab konfliktusban. „Korábban Amerika közvetítő volt, és befolyással volt a helyzet alakulására. Azzal, hogy Izrael egyoldalú és politikailag engedékeny szövetségesévé lett, elvesztette képességét a hatásos fellépésre. Már nincs befolyása az arab oldalra, mivel nagyobb részével nem is áll szóba.” Sőt a politológus szerint Amerika szinte automatikusan igazol bármit, amit Izrael kormánya tesz.

A libanoni konfliktusban is így történt. Brzezinski szerint már kezdetben azonnali tűzszünetet kellett volna követelni, mivel az USA érdeke az Izrael és szomszédai közötti béke. A kutató szerint Izraelnek joga van ahhoz, hogy biztonságos határok között éljen, ám a jelenlegi amerikai politika azonosul az izraeli kormányok taktikai lépéseivel is.

Brzezinski kifejti: az USA-politika egyoldalú fordulatát az okozta, hogy Bush személyében megjelent a Fehér Házban a „fundamentalista keresztyén jobboldal”. Brzezinski szerint a keresztyén fundamentalisták és az izraeli jobboldalhoz közel álló erők lobbiereje a kongresszusban aránytalanul nagy. Ennek tulajdonítja az iraki konfliktust is. (Miklós Gábor)

l Mihail Gorbacsov szerint az Egyesült Államoknak fel kellene adnia a szuperhatalmi nézőpontot. A hajdani szovjet elnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Washingtonnak meg kellene értenie, hogy nem a világ csendőreként, hanem partnerszemlélettel lehet vezető szerepre törekedni.

Comments are closed.