Forrás: kultura.hu

2006. augusztus 21.

Az évadkezdés jegyében telnek e hetek a fővárosi és vidéki színházakban. Folyamatosan bővülő összeállításunkban a társulatok terveiről és a várható változásokról olvashatnak.

Megkezdődtek az új évad próbái a Vígszínházban

Megkezdődtek az új évad próbái hétfőn a Vígszínházban, ahol a szezon első bemutatójaként a Pán Péter című mesemusicalt állítják színpadra – közölte a teátrum főtitkára az MTI-vel.

A 2006/2007-es évadban a Vígszínházban és a Pesti Színházban is három-három premiert terveznek, egy darabot pedig a házi színpadon mutatnak be – mondta Várnai Péter.

A Pán Péter című mesemusicalt Méhes László rendezi, a bemutatót a tervek szerint október 14-én tartják. A Vígszínházban december közepén lesz Gabriel García Márquez Száz év magány című művének premierje, Forgács Péter rendezésében, a főbb szerepeket Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza játssza. A harmadik bemutató Anton Pavlovics Csehov Cseresznyéskertje, amit Alföldi Róbert rendezésében március 17-én láthat először a közönség, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A Vígszínház kamaraszínházában, a Pesti Színházban kedden kezdődnek a próbák. Az első bemutatót, Vinterberg-Rukov-Hansen-Eldridge: Az ünnep című darabját Eszenyi Enikő rendezi és október 7-én mutatják be. Az előadásban Kamarás Iván, Pindroch Csaba, Hegyi Barbara, Bodor Böbe, Hegedűs D. Géza és Halász Judit játszik. Egy Molnár Ferenc-darab, a Harmónia is szerepel a premierek sorában, ezt december 16-ára állítja színpadra Ács János. A harmadik bemutatót a jövő évre tervezik, ez Heinrich von Kleist: Amphitryon című darabja lesz.

A házi színpadon decemberben mutatják be Hanoch Levin: Az élet mint olyan című tragikus komédiáját, amit Ilan Eldad izraeli rendező állít színpadra. A főszerepeket Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Rajhona Ádám alakítja.

Várnai Péter elmondta, hogy a társulatban nincs személyi változás, mindössze annyi az újdonság, hogy Kolovratnik Krisztián egy évre fizetés nélküli szabadságot kért, amit Barcelonában tervez eltölteni.

Bérletárusítás a szegedi teátrum 2006-2007-es évadjára

Tizenegy felnőtt és öt diák, illetve gyermekbérlet közül választhat a színházkedvelő közönség a Szegedi Nemzeti Színház 2006-2007-es évadjára.

A bérletek árusítása csütörtökön kezdődött el és egészen szeptember végéig válogathat közülük a nagyérdemű, akitől Székhelyi József főigazgató azt kéri, ne csupán a színház vendégei, hanem a színészek, rendezők, táncosok, muzsikusok és az összes alkotó társai és cinkosai is legyenek az évad közel négyszáz előadása során.

Az évad a Szegedi Kortárs Balett A kékszakállú herceg vára című táncszvitjével kezdődik október 1-jén. Az első bemutató Mozart Don Giovanni című operája lesz október 6-án, melyet másnap Horváth Péter Csaó bambinó című tragikomédiájának premierje követ a Kisszínházban. Még szintén októberben állítják színpadra Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát Kalmár Tibor rendezésében.

A tervek szerint novemberi premier lesz A dzsungel könyve című zenés mesejáték, és Moliere Tartuffe-je. Az év utolsó hónapjában mutatják be Szigligeti Ede Liliomfiját, amely a Szegedi Szabadtéri Játékokon már hatalmas sikert aratott és az orosz Nyikolaj Koljada Murlin Murló című vígjátékát.

Tavasszal láthatja a közönség Giuseppe Verdi A trubadúr című operáját, Otto Nicolai A windsori víg nők című vígoperáját, William Shakespeare Hamletjét és Darvasi László Bolond Helga című színművét.

Tizenkét bemutató a Budapesti Kamaraszínház három játszóhelyén

Tizenkét bemutatót tervez három játszóhelyén az új évadban a Budapesti Kamaraszínház – közölte Szűcs Miklós igazgató hétfőn, a teátrum évadnyitó társulati ülése után az MTI-vel.

A Tivoli, a Shure Stúdió és az Ericsson Stúdió a tervek szerint tíz önálló előadásnak és két további produkciónak ad otthont a 2006/2007-es színházi szezonban – mondta a színház vezetője.

Szűcs Miklós a bemutatók magas számát indokolva utalt arra, hogy Bertók Lajos halála miatt négy darabot kellett levenniük a repertoárról, emellett további előadások kerülnek le a műsorról amiatt, mert Györgyi Anna ismét anyai örömök elé néz.

A Tivoliban az első premier október 14-én lesz: Tolsztoj – Nagy András: Az élő holttest című darabját Tordy Géza rendezi, a főbb szerepeket Rátóti Zoltán, Horváth Lili, Verebes Linda, Nyíri Evelyn alakítja. Thomas Kyd darabját, a Spanyol tragédiát Lukáts Andor állítja színpadra december 16-ára, Varga Zoltánnal a főszerepben. Ugyancsak Varga Zoltán lesz az egyik főszereplő Carl Gutzkow: Uriel Acosta című darabjában, amelynek bemutatóját február 24-ére tervezik, az előadást Mészáros Tamás rendezi.

A Shure Stúdióban a premierek sorát Csehov: Három nővér című műve nyitja meg szeptember 23-án. A főbb szerepekben Blaskó Pétert, Kaszás Attilát, valamint Nagy Enikőt, Bacsa Ildikót, Stefanovics Angélát és Szabó Margarétát láthatja a közönség. Ibsen műve alapján készül a Patkányiszony című előadás, amelynek bemutatója október 14-én lesz. Ezt követi december 2-án Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza című darabjának premierje, majd február 14-én Enquist műve, A nagypapa házában. Dacia Maraini: Mária és Erzsébet című darabját a tervek szerint április 21-én mutatják be Ács János rendezésében, Egri Katival és Majzik Edittel a főszerepben.

Az Ericsson Stúdióban az irodalmi Nobel-díjas Harold Pinter Senkiföldje című művét október 7-én láthatja először a közönség, a főszerepeket Szilágyi Tibor és Kézdy György játssza. Ugyanitt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója előtti napokban, október 21-én vagy 22-én lesz a premierje Korniss – Sólyom: Kádárné balladája – Angyal István vallomása című darabjának. Ezt követi Tennessee Williamstől Az ifjúság édes madara december 9-én, majd február 10-én G. B. Show Pygmalionja, Stefanovics Angélával a főszerepben.

Szűcs Miklós elmondta, hogy az új évadra a Budapesti Kamaraszínházhoz szerződött Egri Kati és Varga Zoltán, valamint Magyar Fruzsina dramaturg, s még az előző szezon végén elhagyta a társulatot Horváth Lajos Ottó színművész. A teátrum arra számítva folytatja a munkát, hogy működtetése sok év után jövő januárban átkerül a minisztériumtól a fővároshoz – tette hozzá.

Színházi évadnyitó Zalaegerszegen

Idén anyagi megszorítások miatt nem léphetnek fel sztárvendégek a zalaegerszegi teátrum színpadán – mondta Stefán Gábor, a Hevesi Sándor Színház igazgatója hétfőn Zalaegerszegen, az évadnyitó társulati ülésen.

Stefán Gábor azt is hozzátette, hogy takarékossági okok miatt a társulat amúgy is kis létszámát tíz fővel csökkenteni kellett. Boncz Barnabás művészeti titkár – a színház örökös tagja – negyedszázados munkája után nyugdíjba vonult, további kilenc műszaki szakembernek pedig megszüntették a munkaviszonyát. A jövőben így nem lesz lehetőség arra, hogy a színházi előadásokkal egy időben megtarthassák a tájelőadásokat is.

Mindezekre az intézkedésekre azért volt szükség, hogy valamennyi tervezett előadást a kívánt színvonalon be lehessen mutatni – hangsúlyozta Stefán Gábor.

Szeptemberben lesz az évadnyitó előadás, Brecht Koldusopera című zenés játékát Bagó Bertalan rendezésében láthatja közönség. Az új évadban összesen öt új darabot állítanak színpadra, az elmúlt évből pedig további hat előadás marad műsoron. Új kezdeményezés az iskolaszínpad, a középiskolákban egy-egy korszakot feldolgozva mutatnak be két előadást: a Magyar Elektrát és a Passió magyar versekből feldolgozást.

Évadnyitó társulati ülés Egerben

Örökös tagságot alapít az egri Gárdonyi Géza Színház vezetése abból az alkalomból, hogy húszéves a teátrum önálló társulata – jelentette be az intézmény igazgatója a szombati évadnyitó társulati ülésen.

“Két évvel ezelőtt a 100 éves egri színházat ünnepeltük, most pedig 20 éve annak, hogy újra van önálló társulata Egernek” – mondta Csizmadia Tibor.

Az előzményekről elmondta, hogy 1967-től befogadó színház működött a városban. Az 1980-as években ismerték fel, hogy saját teátrumra, a városban élő színészekre, és itt születő előadásokra van szükség ahhoz, hogy eleget tegyenek a megye színházat szerető és pártoló lakosai igényének. 1986 őszén Gali László kezdte meg az új, önálló társulat szervezését.

Az örökös tag címet azok érdemlik ki, akik legalább tíz éve a társulat tagjai, és művészi, emberi tartásukkal példaként szolgálnak – közölte az igazgató.

Bejelentette, hogy ebben az évadban három fiatal színésszel gyarapodik a társulat, Bányai Miklós, Járó Zsuzsa és Schruff Milán személyében.

Az idei évadban öt bemutatót terveznek, színpadra állítják többi között Bacsó Péter Te rongyos élet című tragikomédiáját, Shakespeare Téli regéjét és Lehár Ferenc Luxemburg grófját.

Comments are closed.