Forrás: NOL

Visszavonják az izraeli csapatokat, de közben még tartanak a harcok Dél-Libanonban

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. augusztus 16.

Több ezer menekült tér haza Dél-Libanonba. Ez a busz egy sérült hídon halad át Kép: REUTERS – Mohamed Azakir Akadozik a tűzszünet Dél-Libanonban. Izrael megkezdi csapatai visszavonását, amely várhatóan 7-10 napig tart.

Izrael magas rangú delegációt indít Moszkvába, felpanaszolva és bizonyítva, hogy az oroszok – az érvényes nemzetközi embargót megsértve – igen korszerű, RPG-29 mintájú tankelhárító rakétafegyvereket adtak el Szíriának, amelyeket az tovább adott a Hezbollahnak. Ezekkel a fegyverekkel a Hezbollah több korszerű izraeli tankot lőtt ki.

Bassár el-Aszad szíriai elnök tegnap a „Hezbollah nagy győzelmének” minősítette a 34 napos háborút. Büszkén vállalta, hogy országa támogatja a terrorszervezetként nyilván tartott Hezbollahot. Teheránban Hatami ajatollah a Hezbollah és az iszlám győzelméről beszélve kilátásba helyezte, ha az USA és Izrael megtámadná Iránt, Teherán rakétáival Tel-Avivot veszi célba.

Az izraeli főerők kivonása ma kezdődik. Ennek kapcsán az izraeli katonai vezetést több irányból is bírálják. A vezérkari főnök szemére hányják, hogy július 12-én, aznap, amikor a Hezbollah behatolt Észak-Izrael területére és rakétákat lőtt ki városokra, Dan Haluc tőzsdeügyleteit intézte. Baloldali csoportok az izraeli hadműveletek méreteit túlzottnak tartják. Egyes jobboldali erők szerint viszont elhibázott volt a taktika, így több mint egy hónapnyi harc után még mindig maradhattak harcoló Hezbollah alakulatok és rakétaegységek Dél-Libanonban. Ezek tagjai tegnap kisebb összetűzésekbe keveredtek izraeli katonákkal, több Hezbollah-harcos elesett.

Kaotikus jelenetekkel folytatódott a több százezer dél-libanoni menekült visszatérése lakhelyére. A szétbombázott utak mentén gépkocsik ezrei torlódtak fel, az utasok élelem, víz nélkül maradtak. Izraeli gépek röplapokat dobtak le, amelyeken figyelmeztették a viszszatérőket, nagy kockázatot vállalnak. Noha néhány nap múlva fel kellene töltődnie a tervezett 15 ezres létszámra, az UNIFIL-bővítés egyelőre csak terv. Az ENSZ-határozat alapján Dél-Libanonba vezénylendő 15 ezer libanoni katona nem fogja lefegyverezni a Hezbollahot, jelentették be hivatalosan Bejrútban. Ezzel is beigazolódni látszódnak a félelmek, hogy a tűzszünetről szóló 1701. számú ENSZ-határozat nem egyértelmű, és nem lehet tartós megoldás alapja. Valószínűleg Franciaország vezeti az UNIFIL-missziót, amely nem a NATO, vagy az Európai Unió égisze alatt működik majd. Megfigyelők szerint mindkét szervezetet az arab világban gyanakvással figyelik, mert Washingtonhoz és Izraelhez közel állónak tartják.

Comments are closed.