Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. június 26.

Megválik az InterCom a Hollywood Multiplex moziláncától és a Kossuth filmszínháztól is – tudta meg a Népszabadság. A vevő a két legforgalmasabb multiplexének, a Westendnek és a Mammutnak a tulajdonosa, a Palace Cinemas. Az üzletet még nem véglegesítették, Lovász Andrea, a cég képviselője lapunknak úgy fogalmazott, hogy még semmi sem hivatalos, jelenleg is folynak a tárgyalások. A szakma azonban az üzletet biztosra veszi.

Érdekesség, hogy nem is olyan rég az InterCom még vásárolni akart: ők is versenyben voltak a tavaly októberben a Budapest Film által értékesített Mammut mozikért.

Ha az üzlet létrejön, a Palace Cinemas akár monopolpozícióba kerülhet. A fővárosban mindenképp. A becslések szerint a nézők mintegy 80 százaléka a Palace vendége lesz, míg vidéken ez a szám csupán 40 százalék körülinek ígérkezik – itt ugyanis az izraeli székhelyű Cinema City hálózat a piacvezető.

Míg a mozipiacot nem is olyan régen még a multiplex-építési láz uralta, az utóbbi fél évben nagyot fordult a világ – idén januárban például a már említett Cinema City nem eladta, hanem egyszerűen bezárta egyik többtermesét. Ennek oka, hogy tavaly csaknem 15 százalékkal kevesebb belépőt adtak el, mint 2004-ben – ez milliárdos nagyságrendű bevételkiesés az üzemeltetőknek és a forgalmazóknak.

Kérdés: ha a számok az idén is így alakulnak, milyen következményekkel számolhatunk.

Comments are closed.