Forrás: Inforádió

Minden évben több száz daganatos, cukorbeteg és gyermekkori reumában szenvedő gyermek üdülhet a Bátor Táborban, amely egy nemzetközi hálózat része. Az alapítvány kuratóriumi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kicsik orvosuk javaslata alapján jöhet a táborba.

Ez egy élményterápiás tábor, ahová a daganatos, cukorbeteg és gyermekkori reumával küzdő gyermekek jöhetnek – mondta Küllői Péter.

A tábort működtető alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: azért szűkítik a célcsoportjukat erre a három betegségben szenvedőkre, mert egyelőre erre van kapacitás, és a nemzetközi táborhálózatban is elsősorban ezek a gyerekek vannak a célcsoportban.

Az első ilyen tábort Paul Newman alapította 1988-ban Amerikában, azóta létesültek Bátor Táborok Írországban, Franciaországban, Angliában, Botswanában és Magyarországon, míg Izraelben és Olaszországban jelenleg épülnek.

Évről évre több a rákos gyermek

Küllői Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarországon egy évben mintegy 350 kisgyermeknél fedeznek fel daganatos betegséget, közülük 250-en élnek legalább egy évet. Így Magyarországon mintegy 1000 daganatos gyermek van, és számuk évről évre nő.

A táborban egy kilenc vagy tíz napos turnusban ötvenöt gyermeket tudnak elhelyezni, egy évben öt turnus van, kettő a daganatos betegeknek, kettő a cukorbetegeknek és egy gyerekkori reumában szenvedőknek.

Bátorodnak

Az a cél, hogy a gyermekek önmagukba vetett hite erősödjön, ezt szolgálják a foglalkozások, a lovaglás, íjászat, bátorkodás, kézműves- és fotófoglalkozás – hangsúlyozta a Bátor Tábor Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A foglalkozások hatékonyságát garantálja, hogy az ötvenöt gyerekre közel hatvan önkéntes felnőtt jut, akik közül sokan folyamatosan együtt vannak a gyerekekkel.

Küllői Péter elmondta: a gyerekekkel való kapcsolatfelvétel az onkológiai, diabétesz- és reuma-központokon keresztül történik, az orvosokkal együttműködve választják ki a gyerekeket.

Comments are closed.