Forrás: NOL

Az oroszokat is megelőzte a tartalékos magyar férficsapat

Népszabadság * Kállai Gábor * 2006. június 6.

A rekordlétszámú csapat részvételével rendezett torinói sakkolimpián a magyar együttesek közül mind a női, mind a férfi felülmúlta a várakozásokat, és egyaránt az ötödik helyen végzett.

A Horváth József vezette nők összekerültek az összes nagy riválissal, s remek teljesítményüket mutatja, hogy a többszörös aranyérmes Kínát például 2,5:0,5 arányban győzték le. A siker motorja a magyar állampolgárságot nemrégiben megkapó Hoang Tranh Trang volt, aki mind a tizenhárom fordulóban asztalhoz ült, és 9,5 pontot gyűjtött. A 26 éves, vietnami származású játékos több mint tíz éve Budapesten él, kiválóan beszél magyarul, s éppen diplomája megszerzése előtt áll. A női világranglistán a 9. helyen jegyzett versenyző óriási nyereség, de a sikerhez természetesen Mádl Ildikó,Vajda Szidónia és Gara Anita derekas helytállására is szükség volt.

A férfiak ötödik helye is kiemelkedő produkció. Az eredmény értékét mutatja, hogy a magyarok mögött végzett orosz szuperválogatott leggyengébb játékosa is előrébb tanyázik a világranglistán, mint a mieink legjobbja… Pedig az előzmények nem voltak éppenséggel kedvezőek: az anyai örömök előtt álló Polgár Judit nem vállalhatta a játékot, míg Lékó Péter az indulás előtti napokban mondta le a részvételt, így az együttest előzetesen csupán a tizenhatodik helyre rangsorolták.

Ráadásul a 8. fordulót követően még a 30. helyen állt a csapat. Ekkor azonban – Pintér József irányításával – beindult az Almási Zoltán (30 éves), Gyimesi Zoltán (29), Berkes Ferenc (21), Balogh Csaba (19) négyes. A magyar nagymesterek néhány szerényebb siker után az utolsó előtti körben 4:0-ra győzték le az izlandiakat! (Az olimpia hajrájában ilyen arányban nyerni nagyjából olyan különleges teljesítmény, mintha a futball-vb-n 6-0-lal zárulna egy meccs.) Erre még húsz év múlva is emlékezni szoktak… A záró fordulóban aztán a bajnok örmények elleni elegáns döntetlen meghozta az ötödik helyet.

A válogatottat alkotó fiatalok előtt ígéretes jövő áll: a csapat még a két legjobb nélkül is bravúrra volt képes…

A sakkolimpia végeredménye. Férfiak: 1. Örményország 36 pont; 2. Kína 34; 3. Egyesült Államok 33; 4. Izrael 33; 5. Magyarország 32,5; 6. Oroszország 32. Nők: 1. Ukrajna 29,5 pont; 2. Oroszország 28; 3. Kína 27,5; 4. Egyesült Államok 24,5; 5. Magyarország 24,5; 6. Grúzia 24,5.

Comments are closed.