Forrás: hirszerzo.hu

„Ha ez a muzulmánokkal történne, lángba borulna a világ”

Hírszerző információ 2006. május 22. 16:15

A világ több országa után most éppen Németországban kelt botrányt a Popetown (Pápaváros) című, a nálunk is ismert South Parkhoz hasonlított rajzfilmsorozat. A Popetown egy üzemszerűen működő Vatikánt ábrázol, korrupt és pedofil püspökökkel, infantilis pápával. Blaszfémia vagy szatíra?

Gyermekhangon gagyogó, játékfegyverekkel, kisördöggel játszadozó, Censored feliratú papruhában rohangászó pápa; darázsderekú, bögyös „vatikáni tudósító” (filmbeli nevén Penelope nővér); a Vatikánban nagyszabású presztízsmiséket szervező, esténként hétéves kisgyermekkel fürdőző „szürke eminenciás” (Nicholas atya); úszómedence partján koktélozó érsekek és az egészen állandóan szörnyülködő, szelíd lelkű Maria nővér – a német MTV-n nemrég vetíteni kezdett Popetown című rajzfilm minden egyes jelenete istenkáromlással ér fel a katolikus egyház szerint.

Valamint a zsidó és a muszlim közösségek vezetői szerint, akik a keresztény egyházakkal – és neves konzervatív politikusokkal – együtt követelik, hogy a német MTV azonnal vegye le műsoráról a Popetown-t. Az MTV megszavaztatta nézőit, majd a vetítéspárti nagy többség láttán úgy döntött: leadja az összes epizódot.

Kicsi, lökött, fegyvermániás (fotó: suddeutsche.de)

A tízrészes sorozatot még a brit közszolgálati BBC Three rendelte meg tavaly a Channel X nevű független stúdiótól, az elkészült alkotást – és több tízezer keresztény tiltakozását – látva azonban visszakoztak, és úgy döntöttek, nem vetítik le. Stuart Murphy, a csatorna illetékese akkor úgy nyilatkozott, „van egy világosan meghúzható határ a vaskos humor és a nyílt sértegetés között” – a csatorna döntése alapján a Popetownt az utóbbi kategóriába sorolták.

Nehéz döntés

Igaz, Murphy hozzátette azt is, „nagyon nehéz döntést hoztak”, majd megígérte, hogy kifizetik a Channel X-nek a szerződés szerint járó 2,5 millió fontot. A stúdió vezetője ezek után valószínűleg jobb szájízzel mondta, hogy „sajnálja, de megérti” a BBC döntését. Érdekes egyébként, hogy a BBC honlapján máig megtalálható a Popetown ajánlója, ahol „vicces, szatirikus, bizarr” rajzfilmként említik.

Dolgos hétköznapok a Vatikánban (fotó: usnews.com)

A Popetown ennek ellenére világkarriert futott be az elmúlt hónapokban. Bár több helyen betiltották a sugárzását, Kanadában és Új-Zélandon bemutatták, míg Európában DVD-n bárki megrendelheti. A katolikus egyház tiltakozása egyébként az említett két országban sem maradt el, igaz Új-Zélandon Lyndsay Freer egyházi szóvivő először még úgy nyilatkozott, hogy látta a rajzfilmet, és „nem tudja annyira komolyan venni, hogy el is ítélje”.

Németországban a katolikus ifjúsági szövetség elnöke, Andrea Hoffmeier viszont „világméretű támadásról” beszélt az egyház ellen a Popetown kapcsán. Erika Steinbach kereszténydemokrata képviselő is „blaszfémiát” emlegetett, és azt mondta: „Ha ugyanez az iszlámmal történt volna meg, már lángba borult volna a világ”.

A bajor katolikusok és vezető politikusok bíróságon támadták meg a Popetown vetítését, a testület azonban elutasította a kérelmet. Az egyház vezetői emiatt bejelentették, hogy a vonatkozó törvények megváltoztatását fogják kezdeményezni. A szabad szólás védelmezői azonban azzal érvelnek: a Mohamed-karikatúrákhoz hasonlóan a Popetown sem tiltható be.

(Forrás: BBC, Wikipedia)

Comments are closed.