Forrás: HETEK

Rokon és a barát között alapvető különbség, hogy az utóbbiakat az ember szabadon választhatja meg. Veres András a jelek szerint nem kimondottan az a válogatós fajta: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mintegy harmadoldalas interjúban beszélt a választásokkal kapcsolatos érzéseiről a magát „Csurka István lapja”-két hirdető Magyar Fórumban.

Veres AndrásMondanivalóját tekintve a püspök úr nem fűszerezte túl sok újdonsággal az alig egy hónapja, a választások után nem sokkal közzétett nyilatkozatát. Veres továbbra sem tudott nyugovóra térni a választások eredményei felett, mely szavai szerint azt tükrözi, hogy „a választáson részt vevő magyar lakosság nagyobbik része nem az általunk megjelölt alapvető erkölcsi értékek figyelembevételével adta le voksát”.

Bár annak a kérdésnek a tisztázása is megérne legalább egy misét, hogy az egyházfi miért van megdöbbenve ezen a „sajnálatos” tényen, miközben a templomok hétről hétre konganak az ürességtől, a riporter más irányba terelte a szót, és az egyházak politizálásáról faggatta a titkárt. A püspök úgy fogalmazott: minden magyar állampolgár „jogosult és egyben kötelezett a politikai állásfoglalásra”. Az egyház nem maradhat néma egy választás alkalmával – tette hozzá.

A nyilatkozat végén Veres kesereg még egy sort az egyházi intézményekkel szembeni negatív megkülönböztetés felett, amely területen sajnos „egyelőre semmilyen kedvező fordulatról” nem tud beszámolni. Az új kormánnyal kapcsolatos minimál elvárásaként azt fogalmazta meg a püspök: reméli, nagyobb toleranciát fognak mutatni a hívő emberek valamennyi alkotmányos joga iránt és hogy az illetékesek „újragondolják eddigi, egyházakhoz fűződő politikájukat”.

Magyar Fórum – a magyar szélsőjobb kedvelt fóruma

Veres András magvas gondolatainak is publicitást biztosító hetilap a maga nemében igazi kuriózumnak számít a jobboldali sajtótermékek piacán. Bár pontos adatok nem ismertek, a MIÉP egy-két százalékos szavazóbázisa hétről-hétre minden bizonnyal jó néhány ezer példányt megvásárol a lapból. Az érdeklődök a legfrissebb, május 18-i számban a szerzők több írásban is tájékoztatják az arra fogékony olvasóikat a zsidók a világ és kicsiny hazánk ellen irányuló összeesküvésének legfontosabb fejleményeiről.

A hirdetések között szemezgetve a hazai és nagyvilági antiszemita irodalom olyan klasszikusaival találkozhatunk, mint Bosnyák Zoltán, a Zsidókérdést Kutató Intézet egykori vezetőjének „A magyar fajvédelem úttörői” című kötetével, amely az ajánló szerint „nélkülözhetetlen olvasmány minden komoly jobboldali részére”. Szintén a hirdetések között található Ted Pike „A másik Izrael” című „dokumentumfilmje”, ami a keresztény társadalmat kívánja álmából felrázni. A készítő „hiteles zsidó források” segítségével bizonyítja be, hogy a zsidók egyik célja, hogy hazánk és az egész világ urává váljanak.

Comments are closed.