Forrás: Népszava

A Sarm-es-Sejk-i nemzetközi gazdasági konferencia izraeli, palesztin és egyiptomi résztvevői megállapodtak, hogy mintegy két hét múlva egy csúcstalálkozót rendeznek, ugyancsak Sarm-es-Sejkben, Hoszni Mubarak egyiptomi, Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével. A hír palesztin forrásokból származik, a Washingtonban tárgyaló Ehud Olmerthez közel álló körök még nem erősítették meg, de Cipi Livni izraeli külügyminiszter is arról beszélt, hogy a közeljövőben sor kerül Olmert és Abbász talákozására.

Mintegy előzetes engedményként Cipi Livni Sarm-es-Sejkben kijelentette, hogy az épülő „elválasztó falnak” csakis biztonsági jellege van, a politikai határokat Izrael és a jövendő palesztin állam között pedig csak a béketárgyalások során fogják meghatározni. Magasrangú amerikai körök szerint Olmert Washingtonban is azt fogja hallani Bush elnöktől és tanácsadóitól, hogy Washington nem fogja mint végleges határvonalat elismerni az Izrael által egyoldalúan meghúzott vonalat, amely mentén az „elválasztó fal” épült. Washington is azon a véleményen van, hogy mielőtt Izrael bármilyen egyoldalú lépést kezdeményez, ki kell merítenie az Abbásszal foytatandó tárgyalásokban rejlő lehetőségeket.

Olmert valószínűleg ezt a követelést akarta egyensúlyozni, amikor az amerikai CNN-nek adott interjúban azt mondta, nagyrabecsüli Abbászt, de a palesztin elnök „tehetetlen” és ezért nincs értelme a vele folytatott tárgyalásoknak. Olmert kijelentésére élesen reagált Szaeb Erakat volt palesztin miniszter, aki szerint a lebecsülő szavak gyengítik Abbász helyzetét a szélsőséges ellenzékével szemben. Erakat Izraelre hárította a felelősséget a Palesztin Hatóság ingatag helyzetéért. Maga Abbász kijelentette, hogy a béketárgyalások folytatása nem a kormány, hanem a Palesztin Felszabadító Szervezet (PFSZ) hatásköre és a Hamász-kormány „nem akadályozza” a PFSZ-t e küldetésében. Hozzáfűzte, hogy a palesztinok ellen irányuló kollektív büntetések, mint a gazdasági ostromzár, „humanitárius katasztrófát fog kiváltani” és az ebből eredő keserűség és kétségbeesés egyaránt fogja sújtani a palesztinokat és az izraelieket.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Bush ma fogadja az izraeli kormányfőt

Ehud Olmertet ma fogadja a Fehér Házban George W. Bush. Az izraeli kormányfő programjában tegnap megbeszélés szerepelt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel. Olmertnek hivatalba lépése óta ez az első washingtoni látogatása.

Elekes Éva

Comments are closed.