Forrás: HETEK

Irán gazdasági lépésekkel fenyegette meg a nyugati államokat a nukleáris programja körül hónapok óta tartó vitában. Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő szokásos vasárnapi tájékoztatóján kijelentette: amennyiben a nyugat-európai államok elvitatnák Teherántól az atomenergia hasznosításához való jogot, akkor Iránnak fontolóra kellene vennie a hozzájuk fűződő gazdasági kapcsolatokat.

Hamid Reza. Olajat uránért”Úgy véljük, hogy ez sajnálatos fejlemény volna” – tette hozzá Aszefi. A szénhidrogénekben gazdag Irán jelentős olajszállítója több nyugat-európai országnak.

A külügyi szóvivő értésre adta: hazája nem nagyon hisz a Nyugat által felkínált biztonsági garanciákban, amelyek az atomprogramja körül kialakult nemzetközi vita megoldását célozzák. „(A nyugat-európai államok) a múltban nem tartották be ígéreteiket, és nem teljesítették különböző országokkal, köztük Iránnal szemben vállalt kötelezettségeiket. Így hát senki se gondolja, hogy az efféle biztonsági garanciák fontosak volnának” – jelentette ki Aszefi.Sajtótájékoztatóján egyúttal leszögezte: hazája nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Az EU-trojka – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország – nagyvonalú csomagterv összeállításán fáradozik az atomvita megoldása érdekében. Ennek részeként könnyűvizes atomreaktor építését és biztonsági garanciákat ajánlanának fel Teheránnak. Washington jelezte: európai cégekre is kiterjesztené gazdasági szankcióit, amennyiben azok részt vállalnának Teherán nukleáris programjának megvalósításában. Az Egyesült Államok még inkább ódzkodik biztonsági garanciák megadásától egy olyan országnak, amelynek nézete szerint Izraelt el kell törölni a térképről.

(MTI)

Comments are closed.