Forrás: NOL

Népszabadság * Inotai Edit * 2006. május 23.

Valóban barátokhoz jön-e vendégségbe a világ Németországba, ahogy a futball-világbajnokság szlogenje állítja? A kérdés nem véletlenül most vetődik fel, az utóbbi hetekben országos vita bontakozott ki Németországban arról, hogy a rendőrség tényleg mindent elkövet-e a szélsőjobboldali erőszak ellen.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter tegnap ismertetett belügyi statisztikájából egyértelműen kiderült, nem a világbajnokság közeledte „nagyította fel” a szélsőjobboldali veszélyt: az elmúlt évben jelentősen, 27 százalékkal nőtt a szélsőjobboldali bűncselekmények száma. (Összességében nőtt a politikai erőszak, a szélsőbaloldali bűncselekmények is.) Sokan túlzottnak tartották, amikor a berlini afrikaiak szervezete bejelentette, térképet készít azokról a negyedekről, ahova a sötétebb bőrű külföldieknek nem tanácsos elvetődniük. A hét végén azonban újabb atrocitás történt, amely a „vészmadarakat” igazolta: a Baloldali párt egyik török származású, berlini képviselőjét verte meg két neonáci, „disznó külföldi” felkiáltások közepette. A politikust súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba.

A politika és a rendőrség egymásra mutogat: a rendőrök állítják, mindent elkövetnek a szélsőjobb ellen, de nincsenek meg az eszközeik. Ez ugyanis politikai probléma is, amely a német múlt miatt különösen kényes ügy. A rendőrség most azt szeretné, ha a világbajnokság alatt a stadionok környékén minden politikai demonstrációt betiltanának. A neonácik a hírek szerint máris készülnek: a június 21-i lipcsei Irán-Angola mérkőzés előtt Ahmadinezsad iráni elnököt szeretnék éltetni, mint a holokauszt tagadóját. Az elszánt futballrajongó hírében álló iráni elnök állítólag fontolgatja, hogy személyes jelenlétével támogatja válogatottját, ami a német politikát külön kínos helyzetbe hozza.

Comments are closed.