Forrás: Népszava

Békülékeny üzenettel fordult Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök az izraeliekhez, még pedig éppen a „Nakba” („palesztin tragédia”) napján, amelyről a palesztinok hagyományosan Izrael 1948. május 15-i megalakulásának évfordulóján emlékeznek meg. A palesztin TV-ben és rádióban sugárzott beszédében Abbász „izraeli szomszédainknak” azt üzente, hogy a palesztinok „igazságos és tartós békét akarnak, jobb jövőre törekszünk gyermekeinknek és gyermekeiteknek, unokáinknak és unokáitoknak. Legyen az elkövetkező év a béke éve. Ne szolgáljon ürügyül az állítás, hogy nincs palesztin békepartner. A partner létezik, kezünket nyújtjuk a béke felé”.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Mark Regev Abbász beszédét kommentálva azt mondta, hogy Izrael is érdekelt a békés rendezésben, de „nem lehet a Hamász-kormány kikerülésével tárgyalni Abbász elnökkel” – mondta. Izraeli biztonsági források szerint egyre élesebbé válnak az ellentétek Abbász és a Hamasz-kormány között és a jelek szerint Hamasz-tagok merénylet elkövetésére készülnek Mahmúd Abbász ellen.

Az izraeli hadsereg terroristák után kutatva „tisztogatási akciót” hajtott végre Dzsenín környékén. Az akció során Kabatija községben hat palesztin vesztette életét, közöttük Eliasz Aszkar, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője, aki az izraeli katonai szóvivő szerint a két héttel ezelőtti tel-avivi merénylet szervezője volt. A merénylet két sebesültje – köztük egy fiatal amerikai turista – az elmúlt 48 órában belehalt sérüléseibe. Halálukkal 11-re emelkedett a merénylet áldozatainak száma.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.