Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. május 16.

A palesztin elnök (balról) az orosz elnöknél Szocsiban Kép: Reuters/itar-Tass „Legyen ez az év a béke éve. Üljünk tárgyalóasztalhoz, távol az ultimátumoktól és az egyoldalú politizálástól. Van partneretek” – üzente Mahmud Abbasz felvételről sugárzott hétfői televíziós beszédében, amelyben megemlékezett Izrael Állam megalakulásáról, melyet a palesztinok a „katasztrófa napjaként” ismernek.

Abbasz egyben sürgette, hogy a Gázai övezet palesztin fegyveresei szüntessék be a rakétatámadásokat, és arra kérte a zsidó államot, hagyjon fel az egyoldalú politizálással, mert az megerősíti a szélsőségeket.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy reagált Abbasz beszédére, hogy bár Izrael is békét akar, nem lehet figyelmen kívül hagyni a Hamaszt, amely komoly politikai erő birtokosa lett a parlamenti választásokat követően.

A palesztin elnök egyébként tegnap Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozva köszönetet mondott Oroszországnak, amiért Moszkva tízmillió dollárnyi sürgős pénzügyi segélyt folyósított a Palesztin Nemzeti Hatóságnak, Washingtonnal és Brüsszellel szemben demonstrálva, hogy a palesztin kormányt nem szabad elszigetelni a radikális Hamasz hatalomra kerülése miatt. Oroszország folytatja a párbeszédet a Hamasszal, de viszonzó lépéseket vár a palesztin kormányt vezető iszlám radikális mozgalomtól – közölte a találkozó után Alekszandr Szaltanov orosz külügyminiszter-helyettes.

Comments are closed.