Forrás: HVG

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök – saját szavai szerint – mindent meg kíván tenni azért, hogy “szilárd zsidó többséget” biztosítson Izraelben.

A Herzl Tivadar – a modern politikai cionizmus atyja – emlékének szentelt hétfői parlamenti ülésen kijelentette: megvalósult Herzlnek az az álma, hogy a zsidó nép önálló, független államban éljen, de a feladat ezzel nincs befejezve.

Korábban Olmert többször utalt rá, hogyan képzeli el a zsidó többség biztosítását. Terve szerint 2010-ig rögzíteni kell Izrael végleges határait. Jobban szeretné ezt a palesztinokkal kötött békemegállapodás alapján megtenni, de nem sok esélyt lát rá a Hamász radikális palesztin szervezet kormányra jutása után. Eltökélt szándékának nevezte, hogy megegyezés hiányában egyoldalúan is végrehajtja az izraeli és a palesztin területek szétválasztását. Terve szerint Izrael feladná Ciszjordániában az elszigetelt zsidó telepeket, ám az ottani zsidó telepek nagyobb tömbjeit “örökre” megtartaná.

Herzl Tivadar 1860-ban született Pesten. 1878-ban családjával Bécsbe költözött. Jogi diplomát szerzett, de tanult szakmáját sohasem gyakorolta. Újságíró lett, és egészen 1904-ben bekövetkezett haláláig a Neue Freie Presse munkatársa volt. Elképzelhetetlennek tartotta az asszimilációt mindaddig, amíg létezik az antiszemitizmus, ezért okvetlenül szükségesnek tartotta egy zsidó állam létrehozását. “A zsidó állam” című 1896-os röpiratával elméleti alapvetését adta a modern politikai cionizmusnak.

Herzl európai politikusokat, pénzembereket mozgósított a zsidó állam létrehozásának támogatására, s 1897-ben megszervezte az első cionista világkongresszust.

MTI

Comments are closed.