Forrás: Magyar Rádió

A pápa várható magyarországi látogatásakor boldoggá avatja a vészkorszakban üldözött zsidókat mentő, vértanúhalált halt Salkaházi Sárát.

A szociális testvért 1944 decemberében a Duna-parton végezték ki a nyilasok azokkal együtt, akiket bújtatott. Emlékére évek óta gyertyát gyújtanak a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a neki szentelt emléktáblánál.

Pápává választása után XVI. Benedek az elsők között fogadta a mandátuma végén a Vatikánba látogató magyar köztársasági elnököt. Mádl Ferenc hazánkba invitálta a pápát, aki a meghívást elfogadta, igaz, egyelőre időpont nélkül. Az azonban konkrétan elhangzott, hogy XVI. Benedek magyarországi látogatása alkalmából boldoggá avatásra is sor kerül. Salkaházi Sára, a vértanúhalált halt szociális nővér boldoggá avatására. Ő példakép a fiatal magyar generációk számára – hangzott el a pápa és az államfő találkozóján.

Salkaházi Sárát 1944. decemberében a nyilasok végezték ki a budapesti Duna-parton azokkal a zsidó üldözöttekkel, akiket a szociális testvér az utolsókig menteni próbált. XVI. Benedek most írta alá azt a dekrétumot, amellyel megnyílt az út a boldoggá avatás ünnepélyes kinyilvánítása előtt.

A Vatikánban több magyarnak is folyamatban van a boldoggá és szentté avatása. Közöttük Apor Vilmos püspököt 1997. novemberében II. János Pál avatta boldoggá, 2001 júniusában pedig Kárpátalján a vértanú püspököt, Romzsa Tódort.

2003 márciusában volt a római Szent Péteren a szegények orvosának, Batthyány-Strattmann Lászlónak, 2004-ben pedig IV. Károly osztrák császár, magyar királynak a boldoggá avatása.

Sárközy Júlia (Róma)

Comments are closed.