Forrás: RTL Klub

Öt demokrata képviselőt, köztük a magyar származású Tom Lantost is őrizetbe vették a rendőrök Washingtonban a szudáni nagykövetség előtt tartott pénteki tüntetésen. A honatyák az afrikai országban zajló népirtás ellen tüntettek, végül rendzavarás és engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt rövid időre bevitték őket a rendőrségre.

A mintegy 100 demonstráló a Szudán nyugati részén, Darfúr tartományban zajló népirtás ellen emelte fel a szavát. Azzal vádolták az afrikai ország katonai vezetését, hogy támogatja az országban három éve kirobbant polgárháborút, amelyet az északi muszlim törzsek indítottak a déli nem arab lakosság ellen. A vérengzésben óvatos becslések szerint is legalább 200 ezer ember halt meg, csaknem 2 millióan pedig otthonaik elhagyására kényszerültek.

A demonstrálók „Legyen vége a mészárlásnak!”, illetve a „Erőszaktól szenvednek a darfúri nők” feliratokkal vonultak a szudáni nagykövetség elé. A külképviseletnél -többek között – beszédet mondott a 78 éves Tom Lantos is, aki a többi szónokkal együtt azt követelte a szudáni vezetéstől, hogy engedje be a területre az ENSZ békefenntartókat és a humanitárius segélyszállítmányokat.

A tiltakozók az amerikai kormányt is felszólították, hogy tegyen lépéseket a helyzet normalizálására. A rendőrök előbb felszólították az engedély nélkül szervezett tüntetés résztvevőit, hogy fejezzék be a tiltakozást, majd több mint 10 demonstrálót – köztük Lantost – megbilincseltek, és bevittek a rendőrségre.

Vasárnap az Egyesült Államok több városában demonstrációkat tartanak a szudáni konfliktusra emlékezve. A washingtoni rendezvényen Tom Lantos mellett beszédet mond a Nobel-békedíjas holokauszt túlélő, Elie Wiesel, a napokban Szudánban járt George Clooney és Paul Rusesabagina is, akinek története alapján készült a Hotel Ruanda című film.

Forrás: AFP, Független Hírügynökség

Comments are closed.