Forrás: Népszava

Irán nem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy hónappal ezelőtti kérését, nem állította le urándúsítással kapcsolatos tevékenységét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint, amely azonban egyelőre nem teszi közzé erről szóló jelentését. Irán már jóelőre világossá tette, hogy nem mond le atomprogramjáról és ennek megfelelően nem függeszti fel az urándúsítást sem.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója tegnap küldte el Bécsből az iráni atomprogrammal kapcsolatos újabb jelentését a világszervezet Biztonsági Tanácsához, valamint az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő szervezet 35 ország képviselőiből álló kormányzótanácsához. A BT március végén 30 napos határidőt adott Teheránnak arra, hogy függessze fel az urándúsítással kapcsolatos tevékenységét. Akkor bízták meg a NAÜ főigazgatóját, hogy a határidő április 28-i – azaz tegnapi -lejártakor tájékoztassa a BT-t az iráni lépésekről. A New York-i testület a jövő szerdán zárt ajtók mögött vitatja meg az újabb NAÜ-jelentést.

A NAÜ pénteken Bécsben közleményben adta hírül, hogy a jelentés korlátozott terjesztésű, amely az ENSZ BT és a NAÜ kormányzótanácsának a kérésére született, így azt nem is teszik közzé mindaddig, amíg arról a két testület nem dönt.

Az osztrák tömegtájékoztatás a jelentés tartalmát ismerő diplomáciai forrásra hivatkozva adta hírül, hogy a NAÜ rögzítette az iráni urándúsítás tényét. Teherán a BT határozata után jelentette be, hogy 3,5 százalékos dúsítottságú uránt állított elő gázcentrifugákkal. (Atomfegyverhez legalább 90 százalékos dúsítottságú urán kell.) A jelentésben megállapították azt is, hogy Irán csak nagyon kis mértékben lépett előre azoknak a kérdéseknek a tisztázásában, amelyek alapján a NAÜ meggyőződhetne arról, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés jellegű. A Nyugat azzal vádolja iránt, hogy a békés nukleáris technológia örvén atomfegyver megszerzésére törekszik. A nyugati nyugtalanságot csak fokozták Ahmadinezsád kijelentései, amelyek szerint Izraelt „le kell törölni a térképről”.

Előzetesen elutasított Irán mindenfajta ENSZ-határozatot, amely az urándúsítás beszüntetését követelné, illetve Teheránnal szemben szankciókat helyezne kilátásba. Irán álláspontját a közép-keleti ország ENSZ-nagykövete, Dzsavad Zarif fogalmazta meg New Yorkban, órákkal azelőtt, hogy Mohamed el-Baradei jelentést terjesztett az általa vezetett testület és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Irán magatartásáról. A teheráni diplomata szerint Irán nem fog engedelmeskedni semmifajta BT-határozatnak, ugyanis – mint fogalmazott – nukleáris programja, illetve minden ezzel összefüggő tevékenysége törvényes és békés célokat szolgál.

KERETES!!!

Ahmadinezsád: Irán atomhatalom

Irán hamarosan szuperhatalommá válhat, és nem törődik az arra irányuló nemzetközi felhívásokkal, hogy hagyjon fel nukleáris programjával – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a NAÜ jelentés beterjesztése előtt. Az államfő az Irán északnyugati részén lévő Horramdarrehben tartott nagygyűlésén hangoztatta: „Ellenségeink azt hiszik, hogy fenyegetéssel, lélektani hadviseléssel vagy embargókkal eltántoríthatják nemzetünket a nukleáris technológia megszerzésétől. Ha tetszik, ha nem ellenségeinknek, Irán atomhatalom. A nukleáris technológia megszerzése nemzeti igény ” – folytatta Ahmadinezsád.

Képalá:

„Ha a fene fenét eszik is, az atomtechnikáról nem mondunk le!” – fejezi ki Ahmadinezsád iráni elnök kézmozdulata Fotó: Reuter

Comments are closed.