Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 27.

Kép: REUTERS – Heinz-Peter Bader

El-Baradei tárgyalásai:

a levegőbe beszéltek

Tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ) vezetője, Mohamed El-Baradei és az Iráni Atomenergia Szervezet elnöke, alelnöke és az NAÜ iráni követe Bécsben. Az iráni vezetők szó nélkül haladtak el az újságírók előtt. Egy, az NAÜ-höz közel álló bécsi diplomata szerint a tárgyalásokon bármi hangozzék el, annak nem lesz befolyása El-Baradei pénteki jelentésére, ugyanis nem lesz idő arra, hogy a jelentések hitelességét ellenőrizzék. (Reuters)

Egy év felfüggesztett holokauszttagadásért

A bécsi tartományi bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte John Gudenus (képünkön) volt szabadságpárti parlamenti képviselőt, amiért tavaly több nyilatkozatában kétségbe vonta a náci holokausztot, s ezzel megsértette az erre vonatkozó osztrák törvényt. Az államügyész konkrétan két kijelentésére alapozta a vádat. A kijelentései nyomán lemondásra kényszerült volt politikus fellebbezni készül. Gudenus az ilyen vétségért kiszabható legkisebb büntetést kapta, amely nem érinti politikusi nyugdíját sem: ezt csak akkor csökkentenék, ha egy évnél hosszabb időtartamra ítélték volna el. (Bécsi tudósítónktól)

Április végéig ki kell adni Mladicsot

A sajtóértesülésekkel ellentétben nem változott a határidő, amelynek lejártáig Szerbia és Montenegrónak ki kell adnia Ratko Mladics egykori boszniai szerb tábornokot Hágának. Carla del Ponte főügyész szerint Belgrád megígérte: április végére a hágai Nemzetközi Törvényszék elé viszik Mladicsot. Vuk Draskovics, Szerbia és Montenegró külügyminisztere szerint kormányának célja, hogy betartsa ezt a határidőt, a sikert azonban nem tudja megígérni. (Reuters)

Olmert első koalíciós megállapodása

Izrael ügyvezető miniszterelnöke, Ehud Olmert aláírta az első koalíciós megállapodást. A választásokon 29 parlamenti mandátumot szerzett Kadimával először a Gil, a nyugdíjasok pártja lépett koalícióra. A Gil az egészségügyi és a számukra létrehozott nyugdíjasügyi tárcára számíthat. Közben Rómában, az Olaszország második világháborús felszabadulása alkalmából rendezett megemlékezésen szélsőbaloldali tüntetők elégettek két izraeli zászlót, és „cionisták, orgyilkosok” felkiáltással reagáltak a zsidó delegáció megérkezésére. (Reuters)

Comments are closed.