Forrás: Népszava

Tizennyolc európai klasszikus zenei szaklap, rádió és internetes portál főszerkesztője tartott szakmai konferenciát a héten a Művészetek Palotájában, a tanácskotás házigazdája az idén 10 éves Gramofon – Klasszikus és Jazz című magyar szakmai folyóirat volt. A Midem Classical Awards (MCA) zsűrijének éves találkozóján az európai koncert- és fesztiválélet és a hanglemezkiadás helyzete mellett, a komolyzenei kultúra, a zenei műveltség fenntartása és megőrzése kérdéskörökről, valamint a hanglemezkiadás problémáiról volt szó. A konferencián részt vett – többek között – James Jolly, a brit Gramophone, Gregor Willmes, a német FonoForum, Luis Sunén, a spanyol Scherzo, Nathalie Krafft, a francia Le Monde de la Musique főszerkesztője, valamint Martin Hofmeister, a német MDR Rádió zenei főszerkesztője. (Népszava)

Buli a Tabánban május 1-jén

Ismét várja a rockrajongókat május 1-jén a Tabán délután három órától. A koncertsorozat a Megasztár-győztes Caramel (képünkön) fellépésével kezdődik, majd a Pál Utcai Fiúk ad koncertet. Öt órától a tabáni bulik elmaradhatatlan házigazda-fellépője Török Ádám és a Mini áll a színpadra. A Bon Bon együttes hat órakor csap a húrok közé, héttől Somló Tamás, nyolctól Charlie énekel majd a közönségnek. A színpad ezúttal a régi pódiumtól feljebb épül, a Naphegy irányában. Az első tabáni bulit 1972-ben rendezték, a Mini és az LGT koncertjével. (Népszava)

Ezerarcú Portugália a Millenárison

Az ICEP, a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala Ezerarcú Portugália címmel fotókiállításon mutatja be az ország olyan kiemelkedő turisztikai látványosságait, mint pl. Porto, Lisszabon, Nazaré, Algarve, Azori-szigetek és Madeira.

A Millenáris Parkban rendezett tárlat díjtalanul látogatható május 5-tőljúlius 10-ig. A kiállítás a Portugál Napok ( június 7-18.) rendezvénysorozat előfutára. (Népszava)

Izraeli Filmtavasz tizedszer

vendégünk: Eran Riklis A sziriai menyasszony rendezője

Tizedik alkalommal költözik be az Izraeli Filmtavasz az Örökmozgó Filmmúzeumba május 4. és 14. között. A programba válogatott négy játékfilm és három dokumentumfilm felsorakoztatja az egyéni boldogulás alapkérdéseit, az izraeliek és az arabok közötti házasság, a modern világ és a családi hagyományok közötti feszültségek, a prostitúció, a homoszexualitás és a szerelem kimeríthetetlen témaköreit. Az elmúlt években az izraeli filmek kiléptek az ismeretlenség homályából, megtalálták helyüket a világ filmművészetében. Ezt bizonyítja, hogy például A szíriai menyasszony című alkotást az év legjobb filmjének ítélte tavaly a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a Nyina tragédiáját a világ számos mozijában és televíziójában sikerrel vetítik, és a Mondj áment pedig az egyik legtöbb fesztivált megjárt dokumentumfilm. A május 4-i megnyitóra Eran Riklis, A szíriai menyasszony rendezője Budapestre érkezik. (Népszava)

Beszélgetés Moldova Györggyel

Moldova György író klubjában a Mikulás Könyvesboltban (Bp. Lehel téri metrómegálló galéria szint) ma 17 órakor az íróval Bóta Gábor újságíró beszélget. (Népszava)

Comments are closed.