Forrás: Emih

Dr. Kovács András

Zsidó politika a szocialista rendszer alatt címmel

2006. május 4-én 18 órakor előadást tart.

Az előadás helyszíne: Keren Or – EMIH központ, 1052 Károly krt. 20.

Kovács András szociológus a CEU professzora több éve kutatja ezt a témát, és a témában több publikációt is megjelentetett. A rendszerváltás utáni zsidó identitásvállalásról készített szociológiai felmérésről közismert tudós, a tőle megszokott alapossággal, e most következő előadáson kutatásainak eredményeiről fog beszélni.

Részvételi szándékát kérjük előre jelezze az [email protected] email címre.

„A Párt bizonyos területen létező és nagy hatással bíró kis része nem kommunista módon viselkedett. S én ebből semmiféle faji dolgot nem akarok kihozni, és megértem, hogy nem mindenki előtt világos, ki az agresszor, a támadó, bizonyos aggodalmat meg lehet érteni, de ez nem jár együtt azzal az engedéllyel, hogy vitassák a párt és a kormány álláspontját ilyen döntő kérdésben, hogy ki mellett vagyunk és ki ellen harcolunk.” – Mondta Kádár János az MSZMP 1967. június 13-án tartott PB gyűlésen, az izraeli hat napos háború kapcsán tanúsított párttagsági viselkedésről. Majd folytatta – „Ezt nem szabad tűrni és megengedni. Tessék elképzelni, hogy a párttagoknak és a magyar állampolgároknak milyen rokonsága van a határokon kívül, annyi legalább mint itt bent. És akkor a pártot osszuk fel izraeli szekcióra, felvidéki szekcióra, erdélyi szekcióra és a Szovjetuniónak csak az marad, aki orosz diáklányt vett feleségül?!…Én nem kapkodást ajánlok, de világos, konzekvens vonalvezetést minden területen… Mert, hogy mi jó állásokban hizlaljunk embereket, akik kritikus helyzetekben így lépnek fel, az nem engedhető meg!”

Hogyan szólt bele és miként alakította 1949-től a kommunista rezsim a zsidó hitközség életét? Milyen volt a kapcsolat az akkor hivatalos szervek és a kormány által létrehozott hivatalos állami szervek között? Hogyan idegenítette el magát a hivatalos zsidóság szervezete a zsidó közösség tagjaitól és a többi egyháztól a szocializmus évei alatt?

Milyen és miért ilyen volt a hivatalos zsidó szerv politikája az előző rendszerben?

Comments are closed.