Forrás: RTL Klub

Nem magyar békefenntartó katonák sérültek meg a Sínai-félsziget északi részén szerda délben történt robbantásban. Bocskai István, a Magyar Honvédség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a félszigeten két magyar tábor is van, de a merénylet ezektől távol történt, a bázisoktól északra.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a két merénylő az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőtől közvetlenül délre, egy többnemzetiségű (MFO) bázis mellett robbantották fel magukat. A robbantásban egy katonai jármű sérült meg, melyben két MFO-s katona és két egyiptomi összekötő utazott. Az elsődleges információk szerint az autó utasai csak könnyebben sérültek meg, és a járműben sem keletkeztek komolyabb károk. Az illetékes katonai vezetők már megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Az egyiptomi-izraeli határ közelében 1979 óta állomásoznak nemzetközi békefenntartók. Jelenleg 11 ország katonái teljesítenek ott szolgálatot, köztük magyarok is.

A robbantás két nappal azután történt, hogy a félsziget egyik üdülőhelyén legkevesebb 18 halálos áldozatot követelő merényletet követtek el. Hasonló terrorakció történt 2005 augusztusában egy másik egyiptomi üdülőhelyen, majd rá két nappal ugyanennél a gurai bázisnál robbantott egy Egyiptomi Mudzsahedek nevű szervezet. A tavaly augusztusi, gurai robbantásban két kanadai békefenntartó sebesült meg. A mostani merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Comments are closed.