Forrás: Népszava

Szerdán Karni határátkelőnél a palesztin rendőrség meghiúsított egy merényletet, konkrétan azt, hogy eddig ismeretlen terroristák felrobbantsanak egy robbanóanyaggal telt gépkocsit. A tűzpárbajban három rendőr megsebesült. A palesztinok segélyezése áll a Párizsban rendezett európai-arab fórum homlokterében. Ezzel összefüggő hír, hogy Gázában és Ciszjordániában egyre népszerűbb a Hamász.

Egy palesztin biztonsági illetékes közlése szerint tegnap ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a palesztin biztonsági szolgálat tagjaira Karninál, a Gázai övezet és Izrael közötti legnagyobb átkelőjénél, miután azok megállásra szólították fel őket. A támadók öngyilkos merényletre készültek, de végül elmenekültek. A hatóságok lefoglaltak egy robbanóanyaggal teli gépkocsit. Az izraeli hadsereg lezárta az átjárót. Egyelőre nem derült ki, hogy a palesztin fegyveresek melyik csoporthoz tartoztak.

Kiéleződött a viszony a Hamász és a jordán hatóságok között, miután az utóbbiak megvádolták a Hamászt, hogy meg nem nevezett jordán vezetőket készültek eltenni a láb alól. A Hamász-csoport négy tagját elfogták és egyikük elvezette a rendőröket a csoport titkos fegyverraktárához. Jordán lapvélemények szerint a parancsot a merényletek végrehajtására a Hamász külföldi főtitkára, Haled Mesal személyesen adott utasítást. Miután Mesal állandó jelleggel Damaszkuszban székel, a merényletterv megrontotta a szír-jordán viszonyt is.

Egy aránylag megbízható palesztin felmérés eredménye szerint az Izrael által megszállt területeken egyre népszerűbb a Hamász. Ciszjordániában a megkérdezettek 47 százaléka, Gázában 51 százaléka mondta, hogy ha most lennének választások, újra a Hamaszra adná voksát. Ugyanakkor a megkérdezettek 75 százaléka szeretné, hogy a Hamasz béketárgyalásokat folytasson Izraellel és 66 százalékuk támogatná, hogy Izraelt mint „a zsidó nép hazáját” ismerjék el a „két népnek két állam” terv keretében. A Hamász erre nem hajlandó. Nyilvánvaló, hogy a megkérdezettek nagy része nem a Hamász politikai terveit támogatja, hanem az eddig uralmon lévő Fatah korruptságát akarja megtorolni.

A palesztinok segélyezésének folytatása mellett állt ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerdán Párizsban az európai-arab fórum megnyitóján. A fórum témája az európai és az arab országok közötti párbeszéd ösztönzése, valamint a Hamász militáns palesztin szervezet felemelkedése, az iráni atomprogram, és a Mohammed prófétáról európai újságokban megjelent karikatúrák keltette feszültségek enyhítése.

Az arab országok, hogy megpróbáljanak segíteni a pénzszűkében lévő palesztin kormánynak, márciusi szudáni csúcstalálkozójukon legalább 55 millió dolláros havi segély átutalására tettek ígéretet. Húszmillió dolláros humanitárius segélycsomagot ígért a palesztinoknak éves támogatási keretéből szerdán Norvégia, de hangsúlyozta, hogy a Hamász-kormány ebből az összegből közvetlenül semmit sem kap.

Izraelben folytatódtak a koalíciós megbeszélések, de Ehud Olmert megbízott miniszterelnök már jövő hónapi washingtoni látogatására készül. Bush elnöknek be akarja mutatni az egyoldalú izraeli visszavonulás tervét, amelyet akkor valósítanának meg, ha nem sikerülne megegyezésre jutni a palesztin vezetéssel. Amerikai kormánykörök szerint Washington támogatná az egyoldalú kivonulást, de nem ismerné el véglegesen izraelinek azt a területet, melyet a kivonulás után Izrael megtart magának. A határ véglegességének elismerésére csak a palesztin-izraeli megállapodás után kerülhet sor, még ha ez évekig is eltart – közölték az amerikai fővárosban.

A „Szvoboda” oroszországi űrbázisról földkörüli pályára állították az „Erosz B”-t, egy új izraeli felderítő műholdat. Ez 480 kilométeres magasságban 90 perc alatt repüli körül a Földet és olyan tökéletes fényképező berendezéssel látták el, hogy hetven centiméter átmérőjű tárgyakat is képes megkülönböztetni. A műhold főleg az iráni atomberendezéseket fogja figyelni.

Népszava online

Comments are closed.