Forrás: Magyar Hírlap

Az áldozatok számát folyamatosan módosítják

Egy nappal az egyiptomi Dahab üdülővárosban elkövetett merényletek után teljes volt a zűrzavar az áldozatok számát illetően. A kairói magyar nagykövet közölte: a robbantásoknak van egy súlyosan sérült magyar áldozata.

Egyiptomi férfi egy dahabi étterem romjainál. A merénylet az idegenforgalomra is súlyos csapást mért (fotó: Reuters – Goran Tomasevic)

A Sínai-félszigeten, az Akabai-öböl partján fekvő városban hétfőn este robbant három pokolgép. Még nem világos, hogy öngyilkos merénylők robbantottak-e vagy sem. Előbbi változat ellen szól, hogy a detonáció közelében nem találtak vérnyomokat, emberi maradványokat. A hivatalos verzió szerint a szögekkel telepakolt bombákat időzítő szerkezetekkel hozták működésbe.

Az áldozatok számát folyamatosan módosítják: kiderült, hogy a száz halottról szóló első jelentések erősen túloztak. Egyelőre 18 halottról tudnak, közöttük hat külföldiről. A BBC és a CNN legalább 23 halottról és 62 sérültről adott hírt.

Magyar sérült a hivatalos listákon nem szerepel. Pető Tibor kairói magyar nagykövet azonban az MTI-nek megerősítette: a merényleteknek van magyar sebesültje: állapota súlyos, testének hatvan százaléka megégett. A magyar Külügyminisztérium szerint egy 53 éves budapesti férfiról van szó, sérüléseit már Kairóban kezelik.

Eltűntként kezelik a válságos állapotban lévő magyar sérült feleségét is. A külföldi áldozatok között svájci, orosz, libanoni állampolgárt és egy német gyereket soroltak fel. Utóbbi egy vakációzó német orvos karjai között halt meg. „Mint a háborúban, mindenütt vér, égett bőr, égett haj” – mondta a sokkos állapotban lévő doktor az AFP-nek. A mintegy nyolcvan sebesült között brit, dán, olasz, francia, német, amerikai, ausztráliai, izraeli, libanoni és dél-koreai turisták vannak. A rendőrök és a búvárok a part menti sekély vizekben is kutatnak halottak után.

Kairói források szerint a merényletek mögött iszlamista szervezetek, esetleg az al-Keidával kapcsolatokat ápoló beduin törzsek állnak. A rendőrök eddig legalább tíz embert vettek őrizetbe, de nem közölték, hogy a gyanúsítottak a korábbi merényleteket elkövető at-Tauhid val-Dzsihad nevű „titokzatos” szervezethez tartoznak-e. Eddig senki sem vállalta a felelősséget a három egymás utáni robbantásért, amelyek nyilvánvaló célja volt, hogy minél több embert megöljenek. A Sínai-félszigeten az elmúlt két évben több tucatnyi merénylet követelt halálos áldozatot.

Dahab várost a turisták tartják fenn, a hely szerényebb, mint Sarm-es-Sejk, de paradicsom a búvároknak és a hátizsákos turistáknak. A merényletek súlyos csapást mértek a helyi és az egész egyiptomi idegenforgalomra.

A terroristaakciót az egész világ elítélte, a magyar Külügyminisztérium is az elsők között volt. Hasonlóan tett az Iszlám Konferencia Szervezete és a Muzulmán Testvériség egyiptomi szervezete is. Külön figyelmet keltett, hogy a Hamasz radikális palesztin szervezet nevében Iszmail Hanije, a Hamasz vezette palesztin kormány miniszterelnöke „gyalázatos bűntettnek” minősítette a dahabi robbantásokat. A Hamasz az utóbbi hónapokban igyekezett elhatárolódni az al-Keida és más nemzetközi szélsőséges iszlám csoportok polgári személyek elleni támadásaitól.

Izrael fokozni akarja az együttműködést Egyiptommal a terrorizmus elleni küzdelemben – közölte egy jeruzsálemi kormányszóvivő. „Ma már nem helyi terrorizmus van, hanem nemzetközi front, amelyet például Irán működtet. A Sínai-félsziget mára a nemzetközi terrorizmus kedvenc terepévé vált” – tette hozzá Ehud Olmert kormányfő szóvivője.

MH

Comments are closed.